Grška vlada zavrača zahtevo IMF, naj zviša DDV

Grška vlada zavrača zahtevo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) po zvišanju davka na dodano vrednost (DDV), je danes sporočil govorec grške vlade Gavril Sakelaridis.

Janis Varufakis Foto: STA
Janis Varufakis Foto: STA

ATENE > Gavril Sakelaridis je poudaril, da bo vlada tudi v prihodnje nasprotovala takšnim in podobnim zahtevam mednarodnih posojilodajalcev. Državi sicer zmanjkuje časa za sklenitev dogovora s posojilodajalci.

Grčija mora do četrtka vrniti naslednji obrok IMF, ki znaša dobrih 500 milijonov dolarjev oziroma okoli 460 milijonov evrov. Ugibanja, da država tega ne bo sposobna storiti, se vrstijo že nekaj časa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grški finančni minister Janis Varufakis se je v nedeljo na štiri oči sestal z vodjo IMF Christine Lagarde in ji zatrdil, da bodo Atene do roka poplačale dolg.

Po neuradnih informacijah agencije naj bi IMF vztrajal pri zmanjšanju pokojnin in zvišanju DDV. Medtem pa pogajanja o izplačilu preostanka od skupno 240-milijardne pomoči EU in IMF Grčiji doslej niso prinesla uspeha. Dogovora o konkretnih reformah, ki jih bo v zameno za svež denar izvedla država, še vedno ni.

Grčiji sicer brez novih sredstev grozi, da bo ostala brez denarja. To bi lahko pomenilo tudi prisilni izstop iz območja z evrom. Stranka Siriza, ki je januarja zmagala na volitvah, je v predvolilnem boju obljubila konec bolečega varčevanja in nepriljubljenih reform. A je območje evra zaprlo pipico in do novega dogovora o reformah ne želi izplačati preostalih 7,2 milijarde evrov.

STA


Najbolj brano