Grška vlada napoveduje odpis dolgov najrevnejšim v državi

Grška leva vlada je danes napovedala, da je pripravljena zmanjšati dolgove več tisoč najrevnejšim posameznikom in tudi podjetjem, ki so državi dolžni plačilo davkov ali socialnih prispevkov. Na ta način vlada v Atenah upa, da bo dobila vsaj del zaostalih dolgov do države.

Grška leva vlada je danes napovedala, da je pripravljena zmanjšati dolgove več tisoč najrevnejšim posameznikom in tudi podjetjem, ki so državi dolžni plačilo davkov ali socialnih prispevkov.
Grška leva vlada je danes napovedala, da je pripravljena zmanjšati dolgove več tisoč najrevnejšim posameznikom in tudi podjetjem, ki so državi dolžni plačilo davkov ali socialnih prispevkov. 

ATENE > Kot je dejala namestnica finančnega ministra Nadja Valavani, bi vsem, ki bi plačali najmanj 200 evrov vnaprej, lahko zapadle obveznosti do države zmanjšali celo do 50 odstotkov.

Zapadle obveznosti državljanov in podjetij do grške države v obliki neplačanih davkov ali socialnih prispevkov so narasli že na višino 76 milijard evrov, je pojasnila Valavanijeva. A realno lahko država upa, da bo od tega izterjala le okoli devet milijard evrov, je dodala.

Po drugi strani dolg države do zasebnih imetnikov državnih obveznic in treh mednarodnih finančnih institucij - Evropske unije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada - znaša vrtoglavih 320 milijard evrov.

Valavanijeva je dodala, da vendarle morajo izterjati nekaj zaostalih obveznosti do države, da bodo lahko financirali pomoč več tisoč Grkom, ki so jih močno prizadeli gospodarska kriza in varčevalni ukrepi. "Brez dohodkov ne bomo mogli uresničevati socialne politike," je dejala.

Vlada pod vodstvom Sirize je namreč obljubila, da bo namenila dve milijardi evrov za takojšnjo pomoč najrevnejšim prebivalcem. Toda denarja za to nima, prav tako pa težko za kaj takega računa na razumevanje ostalih članic EU, še posebej, ker je napovedala konec sodelovanja s trojko, da bi finančno pomoč dobivala v zameno za varčevalne ukrepe. Dogovor za nadaljnjo finančno pomoč mora sicer doseči do konca februarja, ko naj bi prejela novo tranšo pomoči za poplačilo zapadlih obveznosti do upnikov.

Odpis zapadlih obveznosti do države je sicer obljubljala tudi prejšnja konservativna vlada in že takrat so mednarodni posojilodajalci opozarjali, da bi bilo to v nasprotju z dogovorom o strogih fiskalnih pogojih, na katere je Grčija pristala v zameno za finančno pomoč.

A Valavanijeva je danes vztrajala, da bi bili davčni odpustki pravzaprav lahko le pozitivni za državo, saj sedaj od dolžnikov pravzaprav ne dobiva nič. "Pomagamo ljudem, ko jim dovolimo, da plačajo le 20 evrov na mesec. Rezultat je lahko le pozitiven," je dodala.

Doslej je država lahko uspešno preganjala le dolžnike, ki so bili dolžni par evrov, medtem ko je tistim, ki so dolžni milijone, pogledala skozi prste. To se bo zdaj spremenilo, je še napovedala Valavanijeva.

STA


Najbolj brano