Grška vlada kliče na pomoč

Grčija drvi v vse hujše finančne težave. Predsednik vlade Aleksis Cipras je po informacijah nemškega časnika Süddeutschen Zeitung presenetil z neobičajnim klicem na pomoč. Predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja je po telefonu zaprosil za srečanje še danes, poroča časnik, ki se sklicuje na vire blizu vladi v Atenah.

Grški premier Aleksis Cipras
Grški premier Aleksis Cipras 

ATENE > Vlada Aleksisa Ciprasa že februarja ni mogla poravnati vseh obveznosti države, je poročanje časnika povzela nemška tiskovna agencija dpa. Tako se je denimo prvič zgodilo, da niso izplačali plač vsem delavcem v šolstvu.

Jean-Claude Juncker je prošnjo, da bi bilo srečanje še danes, zavrnil. S Ciprasom naj bi se dogovorila, da bosta za zdaj počakala na srečanje finančnih ministrov držav z evrom v ponedeljek ter šele zatem razmislila o datumu pogovorov.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije je za Süddeutschen Zeitung dejala zgolj, da sta Juncker in Cipras v “stalnem telefonskem stiku”.

Grška vlada se praktično vsak dan bori z grozečim bankrotom. V marcu morajo Atene poravnati obveznosti v višini približno 6,85 milijarde evrov. V sredo si je država na kapitalskih trgih z izdajo kratkoročnih vrednostnih papirjev priskrbela 1,138 milijarde evrov.

Cipras, ki želi po navedbah časnika Süddeutschen Zeitung doseči, da bi Grčija hitreje prišla do finančne pomoči, se je danes zjutraj sestal z guvernerjem centralne banke Joanisom Sturnarasom. Srečanja v Atenah sta se udeležila tudi za finance pristojni podpredsednik vlade Janis Dragasakis in finančni minister Janis Varufakis.

V Atenah mrzlično pripravljajo seznam ukrepov, ki naj bi jih še danes poslali evroskupini. V njih bodo po trditvah sodelavcev finančnega ministrstva navedeni “konkretne številke in ukrepi”, kot jih želi videti evroskupina. Ta bo grške ukrepe, s katerimi nameravajo Atene uresničiti obljubljene reforme, vzela pod drobnogled v ponedeljek. Od te ocene bo odvisno, ali bo Grčija dobila dodatno pomoč.

Grčija in države z evrom so se sredi februarja dogovorile o podaljšanju programa pomoči, ki bi se moral izteči konec februarja, za štiri mesece. Pogoj za to je bila obljuba Grčije, da bo izvedla dodatne reforme. Evroskupina naj bi si za oceno vzela čas do aprila in Grčija lahko šele takrat dejansko pričakuje denar.

Vendar je šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem ta teden Atenam zaradi akutnega pomanjkanja denarja obljubil, da bi ji lahko del denarja izplačali prej, če bodo predčasno uvedene tudi konkretne reforme.

Medtem je guverner Stournaras danes Grkom vnovič zagotovil, da jim ni treba skrbeti glede prihrankov. “Ni popolnoma nobene nevarnosti,” je zatrdil. Iz bojazni pred bankrotom države so številni državljani v zadnjih treh mesecih po ocenah bank s svojih bančnih računov pobrali več kot 22 milijard evrov.

STA


Najbolj brano