Grozljive razmere v centrih za pridržanje migrantov na Malti

Vojaška oporišča, v katerih imajo na Malti centre za pridržanje migrantov in prosilcev za azil, ki so pristali na njihovi obali, so “grozljivi” kraji, kjer delajo “vojaški odpadniki”, je v poročilu ugotovila preiskovalna komisija malteškega parlamenta.

Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe
Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe

VALLETTA > Poročilo je bilo objavljeno dan po tem, ko je posebni poročevalec Združenih narodov o človekovih pravicah migrantov Francois Crepeau kritiziral strogo politiko pridržanja na Malti.

V poročilu opisujejo razmere v centrih za pridržanje kot grozljive, z ekstremno vročino, umazanijo in brez zasebnosti za 200 do 300 ljudi, ki živijo v velikih halah-spalnicah. Prav tako poročilo razkriva dokaze o domnevnem spolnem nadlegovanju.

Nekega oficirja v centru za pridržanje Hal Far naj bi zalotili, kako je bil ponoči, medtem ko je bil na straži, na ženskem oddelku. K sebi v pisarno je nato odpeljal migrantko. Kasneje so v sobi našli kondome.

Poročilo, ki ga je preiskovalna komisija predstavila pozno v sredo, tudi kaže, da kar 70 odstotkov vseh vojakov, ki delajo v centrih za migrante, drugje niso hoteli zaposliti. Napotitev v te centre naj bi veljala za “kazen”.

Preiskovalci obžalujejo, da za migrante skrbijo vojaki in ne socialni delavci. Obenem opozarjajo, da so skupine za človekove pravice večkrat opozarjale, da sistem razčloveči migrante in da z njimi ravnajo kot z “nezakonitimi objekti”, ki nimajo nobenih pravic ali možnosti obravnave, še piše dpa.

Preiskavo so sprožili, potem ko je migrant iz Malija junija 2012 umrl, medtem ko je bil v vojaškem priporu po poskusu pobega iz centra za pridržanje.

STA


Najbolj brano