Grkom se mudi, EU pa ne tako zelo

Po prvem krogu obiskov novih grških voditeljev po Evropi, ko so razlagali svoje ideje o oživitvi grškega gospodarstva, in utrditvi položaja doma, so pred Ciprasom in tovariši odločilni dnevi in pogovori. Sinoči so o grški krizi razpravljali finančni ministri evrskega območja, danes bo vrh Evropske unije, odločitev pa bi lahko sprejeli v ponedeljek.

Aleksisu Ciprasu še ni uspelo pridobiti zaupanja ključnih evropskih voditeljev, pa čeprav je v zadnjem tednu v tandemu s finančnim ministrom Janisom Varufakisom bistveno omilil retoriko.
Aleksisu Ciprasu še ni uspelo pridobiti zaupanja ključnih evropskih voditeljev, pa čeprav je v zadnjem tednu v tandemu s finančnim ministrom Janisom Varufakisom bistveno omilil retoriko.  

ATENE, BRUSELJ>Pred Grčijo so težki časi, saj načrti, ki sta jih ministrski predsednik Aleksis Cipras in finančni minister Janis Varufakis razlagala po evropskih prestolnicah, niso naleteli na odobravanje. Zato je precej simbolike v včeraj zapadlem snegu na Akropoli in precejšnjih vremenskih težavah v gorati severni Grčiji, kjer je bilo do 15 Celzijevih stopinj pod ničlo: ali celo vreme želi Grkom povedati, da niso na pravi poti?

Najpomembnejši včerajšnji sestanek je bil krizni sestanek evrske skupine v Bruslju, na katerem je Janis Varufakis skušal prepričati partnerje (Slovenijo je zastopal finančni minister Dušan Mramor), da jim posodijo denar za vmesno obdobje do septembra, ko naj bi izpogajali nov program za izhod grške države iz krize. Sestanek se je zavlekel do večera, saj so bila mnenja različna, prave odločitve pa naj bi sprejeli šele v ponedeljek, ko bo na vrsti redni sestanek evroskupine.

Kot uvod v dogajanje pa je Cipras že dopoldne sklenil dogovore z Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) o pripravi reform za pospešitev gospodarske rasti. Z desetimi reformnimi točkami naj bi zagnali gospodarsko aktivnost in povečali tako prihodke prebivalstva kot države. Medtem je grški zunanji minister Nikos Kocjas obiskal Moskvo, kjer se je z Rusi pogovarjal tudi o možnosti finančne pomoči njegovi državi. “Rusija je pripravljena proučiti prošnjo Grčije glede finančne pomoči v primeru, da jo bo ta podala,” je po srečanju izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, in s tem razkuril zahodnoevropske države ter hkrati izboljšal grške pogajalske pozicije v Bruslju.

Že pred tem si je Siriza doma zagotovila mir, saj je v noči s srede na četrtek prestala glasovanje o zaupnici v parlamentu. Vlada je dobila podporo 162 poslancev, prav toliko, kolikor sestavlja koalicijo Sirize in stranke Neodvisnih Grkov. Sicer so zmagovalci grških volitev v zadnjem tednu bistveno omilili retoriko. Varufakis je v intervjujih za najbolj vplivne evropske medije začel hvaliti nemški odnos do Evrope in bistroumnost kanclerke Angele Merkel, bankirjem ECB pa pojasnjeval, da želijo 70 odstotkov varčevalnega programa zadržati, zgolj 30 odstotkov naj bi ga bilo neustreznega.

Grkom se namreč mudi, saj bo konec tega meseca prenehal mednarodni finančni program pomoči, ki ga sami ne nameravajo podaljšati. Ker ECB po novem zavrača grške državne obveznice kot primerno jamstvo za posojila, bi lahko Grčija že v marcu imela težave z izplačilom plač v javnem sektorju in poravnavo zapadlih dolgov.

DENIS SABADIN


Najbolj brano