Grki še naprej dvigujejo denar

Grki zaradi strahu pred zaostrovanjem razmer še naprej dvigujejo denar s svojih računov. Samo v minulih dveh dneh so po informacijah iz bančnih krogov, na katere se sklicujejo grški mediji, z računov dvignili več kot dve milijardi evrov. Grški mediji so medtem napadli nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubleja.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

ATENE > Grki iz strahu pred poslabšanjem finančnega stanja v bankah s svojih računov že več mesecev dvigujejo velike količine denarja, čeprav so strokovnjaki na grški televiziji ljudi opozorili, naj se ne pustijo vreči iz tira, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Da je njihov denar popolnoma varen, sta v četrtek zvečer zagotovila tudi guverner grške centralne banke Janis Sturnaras in podpredsednik grške vlade Janis Dragasakis.

V Bruslju so v četrtek popoldne po neuradnih informacijah resno dvomili o dogovoru na ravni finančnih ministrov držav v območju evra ter omenjali možnost izrednega vrha območja evra v začetku prihodnjega tedna. Da bo Grčija zahtevala sklic vrha, če dogovora danes ne bo, je za dpa povedal tudi poslanec grške vladajoče Sirize, ki ni želel biti imenovan.

Atene so po dveh propadlih poskusih kompromisa v četrtek le zaprosile za šestmesečno podaljšanje sedanjega programa pomoči, kar so zahtevale evrske partnerice, finančni ministri držav v območju evra pa bodo danes v Bruslju odločali, ali so zaveze zadostne za podaljšanje programa in nadaljnja pogajanja.

Na nemškem finančnem ministrstvu so grško prošnjo v četrtek že zavrnili, češ da ne izpolnjuje meril evroskupine, iz grške vlade pa je nato prišlo sporočilo “vzemi ali pusti”.

Grški mediji so zaradi zavrnitve grške prošnje danes neusmiljeno napadli finančnega ministra gospodarsko in posledično politično najmočnejše evropske države. Na naslovnici dnevnika Democratic so denimo zapisali Schäuble je žejen krvi, pri levičarskem časniku Avghi pa so ga obtožili, da deli Evropo.

Drugače se seveda berejo naslovnice nemških časopisov. Nemčija se vam zahvaljuje, Wolfgang Schäuble, se glasi naslovnica časnika Bild, medtem ko je Süddeutsche Zeitung njegova stališča označil kot nenavadno ostra.

STA


Najbolj brano