Grki bodo pripravili nov seznam reform

Grčija naj bi v prihodnjih dneh pripravila “celovit seznam podrobnih reform” v okviru februarskega dogovora evroskupine, piše v izjavi, sprejeti po mini vrhu v Bruslju, ki je trajal okoli štiri ure.

Grški premier Aleksis Cipras (levo) v Bruslju. Foto: STA
Grški premier Aleksis Cipras (levo) v Bruslju. Foto: STA

BRUSELJ > Grški premier Aleksis Cipras je po sestanku “bolj optimističen”. Sporočila Grčiji sicer ostajajo enaka: spoštovati zaveze in pospešiti delo.

Za mini vrh je zaprosil grški premier, ki je želel premik na politični ravni, potem ko so tehnična pogajanja s posojilodajalci o fiskalnih ukrepih in reformah v zameno za naslednji obrok finančne pomoči Grčiji obtičala v slepi ulici, država pa je znova na robu bankrota.

Poleg Ciprasa so se ga udeležili nemška kanclerka Angela Merkel, francoski premier Francois Hollande, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi in šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Tusk, Juncker in Dijsselbloem so v skupni izjavi, sprejeti po sestanku sedmerice, s katero so se strinjali tudi preostali udeleženci mini vrha, poudarili, da dosledno vztrajajo pri izjavi evroskupine, sprejeti 20. februarja ob dogovoru o štirimesečnem podaljšanju programa finančne pomoči Grčiji.

“V duhu vzajemnega zaupanja smo vsi zavezani pospešitvi dela in njegovemu čimprejšnjemu končanju,” piše v izjavi. V okviru februarske izjave bodo imele grške oblasti lastništvo nad reformami in bodo predstavile celovit seznam podrobnih reform v prihodnjih dneh, so še dodali.

Udeleženci mini vrha so prav tako potrdili praktično plat procesa - pogajanja Grčije in posojilodajalcev potekajo v Bruslju, misije preverjanja dejstev potekajo v Atenah. Izpostavili so tudi, da se je evroskupina pripravljena sestati, čim prej bo to mogoče. Neuradno se napoveduje sestanek evroskupine naslednji teden.

Čeprav sporočila posojilodajalcev Grčiji ostajajo enaka, je grški premier Cipras ob odhodu dejal, da je po teh pogovorih bolj optimističen, ter izpostavil, da bodo vse strani poskušale po svojih najboljših močeh prispevati k čimprejšnji premostitvi grških finančnih težav.

Nemška kanclerka je povedala, da je Grčija obljubila pospešitev izvajanja podaljšanega programa pomoči in seznam podrobnih reformnih predlogov v prihodnjih dneh, ki jih bodo njeni partnerji pregledali. O tem, kdaj bi lahko bil izplačan naslednji obrok finančne pomoči, ni želela ugibati, saj da je to odvisno od ocene reformnih predlogov.

Hollande je poudaril, da mora Grčija predlagati reforme, ki bodo v skladu z obstoječimi zavezami do posojilodajalcev in pospešiti izvajanje dogovora, da bo lahko dobila naslednjo finančno injekcijo. “Pospešiti moramo proces. Ne smemo izgubljati časa,” je opozoril francoski predsednik.

STA


Najbolj brano