Gregorič: Dogovor iz Lozane izreden uspeh

Tudi slovenski strokovnjak za jedrsko varnost Miroslav Gregorič je dogovor, ki sta ga v četrtek v švicarski Lozani dosegla Zahod in Iran glede iranskega jedrskega programa, ocenil kot izreden uspeh pogajalcev. Presenečen je, da je Iran pristal na ostre pogoje in izredno stroge omejitve ter nadzor.

Iran je pristal na to, da bo za 10 ali 15 let zmanjšal število 
centrifug in se obvezal, da bo razmontiral vse novejše, 
sodobnejše centrifuge. Pri obogatitvi urana se je omejil na 
tako zelo nizko raven, ki je recimo slovenska nuklearke ne bi 
mogla uporabiti za gorivo. Foto: Wikipedia
Iran je pristal na to, da bo za 10 ali 15 let zmanjšal število centrifug in se obvezal, da bo razmontiral vse novejše, sodobnejše centrifuge. Pri obogatitvi urana se je omejil na tako zelo nizko raven, ki je recimo slovenska nuklearke ne bi mogla uporabiti za gorivo. Foto: Wikipedia

LJUBLJANA > Ti po oceni Miroslava Gregoriča nikakor ne omogočajo, da bi Iran lahko razvijal jedrsko orožje. “Mislim, da bo imela iranska pogajalska ekipa težave prodati to zadevo iranskim verskim voditeljem in parlamentu.”

Zakaj je Iran bil pripravljen pristati na tovrstne stroge pogoje in omejitve, Gregorič ni ugibal. Dejal pa je, da so bila pogajanja dolga in morda je Iran tudi navezal stike z Američani, s katerimi so se na nižjih ravneh tajno pogajali več let in zdaj upa, da so dosegli neko zaupanje, ki se bo odrazilo na normalizaciji odnosov drugje, na primer v mednarodni trgovini.

Kot je pojasnil Gregorič, je Iran pristal na to, da bo za 10 ali 15 let zmanjšal število centrifug in se obvezal, da bo razmontiral vse novejše, sodobnejše centrifuge. Pri obogatitvi urana se je omejil na tako zelo nizko raven, ki je recimo slovenska nuklearka ne bi mogla uporabiti za gorivo.

Prav tako je Teheran pristal, da ne bo nič delal v podzemnem obratu Fordo in da bo zamrznil tam vso tehnologijo za 15 let. Zelo močna zaveza je tudi, da se zavedno odpoveduje reprocesiranju, kar pomeni, da nima pogojev, da bi kadarkoli razvijal jedrsko orožje na osnovi plutonija.

Obveljale naj bi tudi omejitve za težko vodo, zanimivo pa je po besedah slovenskega strokovnjaka za jedrsko varnost tudi, da bo sporazum potrjen prek resolucije VS ZN, ki naj bi Iran omejila tudi v konvencionalnem orožju in balističnih izstrelkih.

Glede odprave sankcij je predvideno, da se bodo te počasi odpravljale glede na poročila Mednarodne agencije za jedrsko varnost (IAEA) o izpolnjevanju zavez. Glede evropskih in ameriških sankcij naj bi odprava veljala samo za tiste, ki zadevajo jedrsko področje, vse enostranske sankcije, ki so jih uvedle na primer ZDA, pa naj bi veljale še naprej, je še opozoril Gregorič.

Dodal je, da se Iran tudi obvezuje, da bo ponovno priznal dodatni protokol IAEA, po katerem lahko agencija opravi inšpekcije kadarkoli in kjerkoli in jemlje vzorce zraka, vode in prsti. Hkrati bo lahko IAEA izvajala dodatne inšpekcije z najbolj sodobno tehnologijo.

Izjemno močno je po njegovi oceni tudi določilo o vzpostavitvi kanala, ki naj bi spremljal iranske dobave opreme, materiala, ki bi lahko imel dvojno uporabo, in jih tudi odobraval. IAEA bo tudi 25 let spremljala vse rudnike in predelovalne jedrske obrate.

STA


Najbolj brano