Grčiji, Hrvaški, Italiji, Malti in Madžarski opomin zaradi prstnih odtisov in azila

Grčija, Hrvaška in Italija so danes iz Bruslja dobile opomine, ker ne izvajajo ustrezno evropskih pravil o odvzemu prstnih odtisov. Grčijo, Malto in Madžarsko pa je Evropska komisija opozorila na neustrezno izvajanje evropske zakonodaje o azilu.

Slovenija je dobila uradna opomina, ker komisije še ni 
obvestila o prenosu direktive o azilnih postopkih in direktive o 
minimalnih standardih za sprejem prosilcev za azil v svojo 
zakonodajo. Foto: Vesna Humar
Slovenija je dobila uradna opomina, ker komisije še ni obvestila o prenosu direktive o azilnih postopkih in direktive o minimalnih standardih za sprejem prosilcev za azil v svojo zakonodajo. Foto: Vesna Humar

BRUSELJ > Grčija, Hrvaška in Italija ne izvajajo ustrezno uredbe Eurodac, ki določa pravila za odvzem prstnih odtisov državljanom tretjih držav, ki nedovoljeno vstopajo v državo, in prenos podatkov v osrednji Eurodacov sistem v 72 urah.

Komisija te tri države opozarja zaradi velike vrzeli med prihodi, ki jih beleži evropska agencija za zunanje meje Frontex, in podatki o odvzemu prstnih odtisov v Eurodacovi statistiki.

Od 20. julija do konca novembra je Frontex v Italiji zabeležil 65.000 nedovoljenih prihodov, le 29.000 prebežnikom so bili odvzeti prstni odtisi in vneseni v Eurodacovo podatkovno bazo, je pojasnila govorka komisije Natasha Bertaud.

Še večja je vrzel v primeru Hrvaške. Od 16. septembra je Frontex po besedah Bertaudove zabeležil 340.000 nedovoljenih prihodov, le 575 prebežnikom so odvzeli prstne odtise in jih vnesli v Eurodac.

Podobno velja za Grčijo, kjer je Frontex od 20. julija do konca novembra zabeležil 492.000 nedovoljenih prihodov, le 121.000 prebežnikom so odvzeli prstne odtise in jih vnesli v Eurodac.

V Bruslju ob tem opozarjajo, da je učinkovito izvajanje uredbe Eurodac nujno za delovanje dublinskega sistema in načrtov za premestitev beguncev znotraj unije.

Podatkovno bazo Eurodac je unija vzpostavila leta 2003. Če oseba zaprosi za azil ali če je pridržana zaradi nedovoljenega prehoda zunanje meje, se ji odvzamejo prstni odtisi in vnesejo v Eurodacov osrednji sistem.

Julija letos so začela veljati nadgrajena pravila o Eurodacu, ki med drugim določajo, da je treba prenos podatkov zagotoviti v 72 urah.

Komisija je Grčijo, Hrvaško in Italijo posvarila že oktobra, a ker niso ustrezno ukrepale, se je odločila za prvi uradni opomin.

Če se države ne bodo ustrezno odzvale, jim bo komisija poslala še drugi opomin, če tudi ta ne bo zalegel, pa lahko zadevo napoti na Sodišče EU.

Poleg tega je komisija danes pozvala Grčijo in Malto, naj jo obvestita o nacionalnih ukrepih za prenos direktive o azilnih postopkih in direktive o minimalnih standardih za sprejem prosilcev za azil.

Proti tema državama komisija ukrepa z drugim opominom. Če se v dveh mesecih ne bosta ustrezno odzvali, lahko komisija primer predloži Sodišču EU.

Madžarska pa je dobila prvi opomin zaradi nedavno sprejete madžarske azilne zakonodaje, ki je po oceni komisije delno neskladna z evropskim pravnim redom.

Današnji postopki proti petim članicam zaradi kršenja evropske azilne zakonodaje so nadaljevanje odločnega ukrepanja komisije proti kršiteljicam v begunski krizi.

Konec septembra je komisija sprejela štirideset sklepov o kršitvi zaradi nespoštovanja evropske azilne zakonodaje proti 19 državam EU, tudi Sloveniji.

Slovenija je dobila uradna opomina, ker komisije še ni obvestila o prenosu direktive o azilnih postopkih in direktive o minimalnih standardih za sprejem prosilcev za azil v svojo zakonodajo.

STA


Najbolj brano