Grčiji 86 milijard evrov pomoči

Finančni ministri območja evra, med njimi slovenski minister Dušan Mramor, so danes potrdili dogovor o tretjem programu pomoči Grčiji v vrednosti do 86 milijard evrov. Ta prezadolžena članica območja evra bo v prvi tranši dobila 26 milijard za poplačilo obveznosti in dokapitalizacijo bank.

Finančni ministri območja evra, med njimi slovenski minister 
Dušan Mramor, so danes potrdili dogovor o tretjem programu 
pomoči Grčiji v vrednosti do 86 milijard evrov. Foto: STA
Finančni ministri območja evra, med njimi slovenski minister Dušan Mramor, so danes potrdili dogovor o tretjem programu pomoči Grčiji v vrednosti do 86 milijard evrov. Foto: STA

BRUSELJ > Grčija bo lahko do 86 milijard evrov pomoči iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) črpala v prihodnjih treh letih, piše v končni izjavi evroskupine. "Minulih šest mesecev je bilo zahtevnih. Na preizkušnji je bila potrpežljivost političnih odločevalcev in še bolj naših državljanov," je ob tem sporočil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da so vse strani spoštovale svoje zaveze - Grčija uresničuje zavezo k ambicioznim reformam, ki jo je dala 13. julija, ko so voditelji evrskega območja dosegli načelni dogovor o pripravljenost na pogajanja o novem programu, druge evrske države pa izpolnjujejo takrat dano obljubo o nadaljnji solidarnosti.

"Sporočilo današnjega zasedanja evroskupine je glasno in jasno: Grčija je in bo na tej podlagi nepovratno ostala članica območja evra," je poudaril Juncker in zagotovil, da bo komisija Grčijo spodbujala pri doseganju pravične rasti, delovnih mest in investicij.

Podpredsednik komisije, pristojen za evro in socialni dialog, Valdis Dombrovskis je dejal, da bo današnji dogovor odpravil negotovost, "ki je predolgo visela nad državo in območjem evra".

"S popolnim lastništvom, zavezanostjo in implementacijo bo ta dogovor ustvaril nova delovna mesta in obnovil gospodarsko rast," je dejal Dombrovskis in z besedo lastništvo spomnil na negotove politične razmere v Grčiji oziroma na vprašanje, kdo bo izvajal novi program v Grčiji. V državi se namreč vse bolj nakazujejo predčasne volitve.

STA


Najbolj brano