Grčija zavrnila prošnjo za azil turškim pučistom

Grčija je zavrnila prošnjo za azil turškega vojaškega častnika, ki je prebegnil po spodletelem poskusu vojaškega udara v Turčiji sredi julija. Še dvema vojakoma, ki sta pobegnila skupaj z njim, pa je Grčija odločanje o njunih prošnjah zamrznila, je sporočila njihova odvetnica.

Grčija je zavrnila prošnjo za azil turškega vojaškega častnika, 
ki je prebegnil po spodletelem poskusu vojaškega udara v 
Turčiji sredi julija.
Grčija je zavrnila prošnjo za azil turškega vojaškega častnika, ki je prebegnil po spodletelem poskusu vojaškega udara v Turčiji sredi julija.  

ATENE, ANKARA > Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odločitev odbora, ki odloča o prošnjah za azil, pomeni, da je sodišče prošnji obeh vojakov zavrglo, ker da ni pristojno. Njihova odvetnica Stavrula Tomara je že napovedala pritožbo.

Tomara je zagovornica skupno osmih turških vojakov, ki so julija z vojaškim helikopterjem prebegnili v Grčijo in zaprosili za azil pred pregonom turških oblasti po spodletelem puču 15. julija. Turčija je od Grčije tudi uradno zahtevala njihovo izročitev zaradi obtožb o vpletenosti v poskus državnega udara.

Postopki proti peterici še potekajo, prav tako bo zdaj na vrsti še pritožbeni postopek, preden bo morda prišlo do njihovega izgona.

Odločitev grških oblasti o prošnjah za azil treh domnevnih turških pučistov je bila sprejeta po današnjem srečanju med grškim premierjem Aleksisom Ciprasom in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, glavno tarčo poskusa državnega udara.

Sestala sta se v New Yorku ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, Cipras pa je Erdoganu po poročanju državne tiskovne agencije ANA zatrdil, da je demokracija zelo pomembna, zarotniki pa da niso dobrodošli.

V Turčiji se medtem nadaljujejo čistke in aretacije; turško sodišče je danes osvobodilo prominentnega novinarja in pisatelja Ahmeta Altana, a odredilo pripor za njegovega brata, profesorja Mehmeta Altana. Oba sta bila zaradi sumov sodelovanja pri puču pridržana 10. septembra in sta po poročanju AFP med najbolj uglednimi osebnostmi, ki jih je doletela ta “čast”.

Turške oblasti pod vodstvom Erdogana odgovornost za poskus državnega udara pripisujejo v ZDA živečemu kleriku Fethullahu Gülenu in njegovim podpornikom. Gülen tovrstne obtožbe zavrača, kot smešne pa je označil tudi obtožbe, da vodi teroristično organizacijo.

STA


Najbolj brano