Grčija zavrnila grško-turški nadzor v Egejskem morju

Grčija je danes zavrnila predlog za vzpostavitev skupnega nadzora Egejskega morja s turškimi varnostnimi silami. Po navedbah grškega zunanjega ministrstva Grčija ne more razpravljati o novih idejah, kot je skupna grško-turška patrulja na pomorskih mejah, poročajo tuje tiskovne agencije.



Sredozemlje je iz Turčije do grških otokov v zadnjem letu 
prečkalo tisoče beguncev: v preteklih desetih mesecih je po 
podatkih komisariata ZN za begunce prek Turčije v Grčijo (in 
s tem v EU) prišlo več kot 450.000 migrantov, navaja nemška 
tiskovna agencija dpa. Foto: Ana Cukijati
Sredozemlje je iz Turčije do grških otokov v zadnjem letu prečkalo tisoče beguncev: v preteklih desetih mesecih je po podatkih komisariata ZN za begunce prek Turčije v Grčijo (in s tem v EU) prišlo več kot 450.000 migrantov, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Foto: Ana Cukijati

ATENE > Kljub temu, da sta obe članici v Natu, imata Grčija in Turčija dolgo zgodovino spora zaradi ozemeljskih pravic v Egejskem morju, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Minuli teden so mediji poročali o tem, da Evropska komisija s Turčijo pripravlja akcijski načrt za varovanje meja, medtem ko je ideja poskrbela za napetosti v Atenah.

Sredozemlje je iz Turčije do grških otokov v zadnjem letu prečkalo tisoče beguncev: v preteklih desetih mesecih je po podatkih komisariata ZN za begunce prek Turčije v Grčijo (in s tem v EU) prišlo več kot 450.000 migrantov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kot navaja grško zunanje ministrstvo, lahko problem rešimo le, če okrepimo Evropsko agencijo za zunanje meje Frontex in revidiramo dublinski sporazum. Obenem dodaja, da bi se morala Ankara držati dogovora o vračanju migrantov med EU in Turčijo.

So pa Atene izrazile pripravljenost za tesno sodelovanje z Ankaro, kar zadeva izmenjavo informacij in vračanje migrantov, ki niso upravičeni do azila, še navaja dpa.

STA


Najbolj brano