Grčija zaprosila za pomoč Frontex

Grčija je po številnih pozivih in po dolgem oklevanju v četrtek vendarle zaprosila tudi za pomoč skupin za hitro posredovanje v okviru evropske agencije za zunanje meje Frontex (Rabit). Frontexove ekipe bodo zagotovile takojšnjo pomoč na zunanji meji na egejskih otokih, je danes pojasnil govorec komisije Margaritis Schinas.

BRUSELJ > Poleg tega se je Grčija v četrtek s Frontexom dogovorila o operativnem načrtu za novo operacijo na kopenski zunanji meji z Makedonijo. Frontexovo osebje, ki bo nameščeno v začetku prihodnjega tedna, bo Grčiji pomagalo pri registraciji prebežnikov.

Grčija, kamor je po navedbah komisije od začetka novembra prispelo 50.000 prebežnikov, je v četrtek pozvala tudi k materialni pomoči v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito. Zaprosila je za šotore, generatorje, postelje, sanitarno opremo in opremo za prvo pomoč.

Grčija je tako po dolgem oklevanju zdaj vendarle ukrepala in se odzvala na pozive evropskih partnerjev. EU od nje do sredine decembra pričakuje še oprijemljiv napredek pri vzpostavljanju območij za obravnavo beguncev, imenovanih hotspoti.

Grčija je ukrepala, ko so se začele stopnjevati grožnje o njeni izključitvi iz schengenskega območja. EU namreč razmišlja o možnosti vzpostavitve do dveletnega nadzora v schengnu. Če bi bil tak nadzor uveden na grških notranjih mejah, bi to po nekaterih tolmačenjih pomenilo začasno izključitev države iz schengna.

O tem danes v Bruslju razpravljajo notranji ministri EU. Pričakuje se poziv komisiji, naj preuči možnost predstavitve predloga za uvedbo do dveletnega nadzora v eni ali več članicah na določenem delu ali na celotni notranji meji.

Kerry podprl reforme v Grčiji in napovedal pomoč v begunski krizi

Ameriški državni sekretar John Kerry pa je danes med obiskom v Atenah pozdravil prizadevanja vlade premierja Aleksisa Ciprasa v zvezi z gospodarskimi reformami. Napovedal je tudi 24 milijonov dolarjev (22 milijonov evrov) Visokemu komisariatu ZN za begunce (UNHCR) za pomoč v begunski krizi, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Cenim vaš pristop h gospodarskim reformam (..) ni preprosto,” je Kerry dejal Ciprasu in dodal, da se Grčija poleg tega sooča še z izzivom begunske krize.

Reformna prizadevanja je Kerry pohvalil tudi kasneje ob srečanju z grškim zunanjim ministrom Nikosom Kocjasom. “Delo je treba zaključiti v prihodnjih mesecih, a prepričan sem, da bodo grške oblasti uresničevale potrebne reforme, pri čemer lahko računate na trdno podporo ZDA,” je dejal.

ZDA bodo za begunce namenile 24 milijonov dolarjev

Na pogovorih s Kocjasom je Kerry tudi napovedal, da bodo ZDA UNHCR namenile še 24 milijonov dolarjev (22 milijonov evrov) dodatne pomoči v begunski krizi. Pomoč naj bi bila namenjena nastanitvi, oskrbi in prehrani beguncev v Grčiji in nekaterih drugih državah na tako imenovani balkanski poti.

Kerry, ki je v Atenah danes obiskal tudi center za pomoč begunkam in migrantkam, je poudaril, da migrantska kriza “ni le grška, evropska ali kriza Bližnjega vzhoda, temveč globalna kriza, v kateri vsak nosi del odgovornosti”. Begunsko krizo je po njegovem mnenju moč rešiti le s čim prejšnjo rešitvijo sirskega konflikta.

Grčija oziroma njeni otoki v Egejskem morju so v zadnjih mesecih glavna vstopna točka v Evropo za številne begunce, ki v upanju na boljše življenje po balkanski poti potujejo na sever. Od začetka leta je v Grčijo vstopilo kakih 700.000 prebežnikov.

Kerry je z nekajurnim obiskom v Atenah končal turnejo po regiji, v okviru katere je obiskal še Ciper, Srbijo in Kosovo.

STA


Najbolj brano