Grčija za zamenjavo dolga za obveznice

Grški finančni minister Janis Varufakis je za današnji londonski Financial Times napovedal, da se Grčija ne bo več zavzemala za odpis dolga, ampak predlaga njegovo zamenjavo za obveznice.

Novi grški premier Aleksis Cipras
Novi grški premier Aleksis Cipras 

LONDON > Med obiskom v Londonu je Janis Varufakis povedal, da predlagajo dve vrsti novih obveznic, od katerih bi bila ena vezana na nominalno stopnjo gospodarske rasti, druga, ki jo je imenoval “trajne obveznice”, pa bi nadomestile vladne obveznice v lasti Evropske centralne banke, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Novi grški premier Aleksis Cipras in finančni minister Varufakis sta te dni na evropski turneji, med katero iščeta zaveznike za svojo protivarčevalno politiko. Skušata vsaj olajšati pogoje mednarodnega programa pomoči, ki je državo po letu 2010 rešil pred bankrotom, a obenem pahnil številne Grke čez rob revščine.

Danes bosta v Rimu italijanskima kolegoma, premierju Matteu Renziju in finančnemu ministru Pieru Carlu Padoanu, predstavila svoje predloge za rešitev grške krize.

Cipras bo iz Rima odpotoval v Pariz, kjer se bo v sredo sešel s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, od tam pa bo še isti dan šel v Bruselj na pogovore s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem.

STA


Najbolj brano