Grčija z menicami do treh milijard evrov

Močno zadolžena Grčija je z izdajo tri- in šestmesečnih menic zbrala 2,925 milijarde evrov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočila grška agencija za upravljanje z dolgom. Obresti so primerljive s tistimi, ki so jih dosegli na dražbi prejšnji mesec.



Grški premier Aleksis Cipras naj bi se ob robu vrha EU-Latinska Amerika  sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel in 
francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.
Grški premier Aleksis Cipras naj bi se ob robu vrha EU-Latinska Amerika sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom. 

ATENE > S trimesečnimi menicami so Atene zbrale 1,3 milijarde evrov, donos pa je pri 2,7 odstotka. S šestmesečnimi dolžniškimi vrednostnimi papirji so zbrali 1,625 milijarde evrov, donos pa je ostal pri 2,97 odstotka.

Grčija, ki z mednarodnimi posojilodajalci še ni dosegla dogovora o programu reform v zameno za preostanek finančne pomoči v višini 7,2 milijarde evrov, si je svež denar izposodila, ker mora v petek refinancirati 3,6 milijarde evrov dolga. Grški mediji ocenjujejo, da bo preostanek tega zneska v državno blagajno pritekel v četrtek.

Vprašanje, ali oziroma kako se bo Grčija tokrat izognila plačilni nesposobnosti, ostaja odprto. Grška vlada je v začetku tedna v Bruselj posredovala dva dokumenta, v katerih je nekoliko spremenila načrte, kako namerava zakrpati finančno luknjo, vladni viri v Atenah pa so danes povedali, da še niso dobili odgovora ali komentarja na najnovejši predlog.

V Evropski komisiji so nato pojasnili, da niso zadovoljni z novim grškim predlogom, saj po njihovem mnenju ne odraža prejšnjih pogovorov med Brusljem in Atenami.

“Naš komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je predstavnike grške vlade v torek popoldne obvestil, da njihovi zadnji predlogi ne odražajo pogovorov med predsednikom komisije Jeanom-Claudom Junckerjem in Ciprasom prejšnjo sredo ter tistih med Moscovicijem in predstavniki grške vlade v ponedeljek popoldne,” je pojasnil tiskovni predstavnik komisije Margaritis Schinas.

Delo na tehnični ravni se nadaljuje, saj si želijo, da bi presegli razlike v stališčih in ustvarili pogoje za soglasen dogovor vseh 19 članic evrskega območja. “Za ta zadnji preboj komisija jasno meni, da je žoga na strani grške vlade,” je dodal.

Grški premier Aleksis Cipras naj bi se ob robu vrha EU-Latinska Amerika, ki se danes začenja v Bruslju, sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

STA


Najbolj brano