Grčija se bo pogajala z novo ekipo

Grška vlada je danes preoblikovala ekipo uradnikov, ki vodijo ključna pogajanja o dolgu s posojilodajalcema EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF). Do sprememb prihaja, ker je v pogajanjih v zadnjih dveh mesecih prišlo le do pičlega napredka.

Grški premier Aleksis Cipras
Grški premier Aleksis Cipras 

ATENE > Kot so sporočili iz vlade v Atenah, bodo za pomoč v negotovih pogovorih oblikovali politično pogajalsko ekipo pod vodstvom 55-letnega državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Euklida Cakalotosa, ki je sicer profesor ekonomije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grčija si prizadeva izpogajati dogovor, na podlagi katerega bi prejela preostanek mednarodne finančne pomoči v višini 7,2 milijarde evrov, ki jo potrebuje za izogib bankrotu in morebitnemu izstopu iz območja evra. V zameno za to se od Aten zahteva obsežen program reform. Rok za to se je že nekoliko podaljšal; po najnovejših napovedih naj bi kompromis dosegli najpozneje do konca junija.

Za preoblikovanje pogajalske ekipe so se v Atenah odločili po neformalnem zasedanju evrskih finančnih ministrov minuli konec tedna v Rigi glede grške krize, na katerem ni prišlo do preboja. To je bilo sicer pričakovano, je pa v javnosti precej odmevalo domnevno zelo veliko nezadovoljstvo ministrov z grškim kolegom Janisom Varufakisom.

Ta je spričo neuspešnih pogajanj glavni strelovod za kritike tudi v domovini. A levičarska vlada je danes obelodanila, da bo Varufakisa kljub “zmanipuliranim” medijskim napadom še naprej podpirala.

Javnomnenjska raziskava, ki so jo v Grčiji objavili v nedeljo, je pokazala, da si sedem od desetih Grkov želi, da vlada doseže dogovor s posojilodajalci. Varufakisa je v anketi podprlo 51 odstotkov vprašanih.

STA


Najbolj brano