Grčija napoveduje mini vrh o beguncih z Nemčijo in Turčijo

Grčija bo v začetku prihodnjega leta gostila mini vrh z nemško kanclerko Angelo Merkel in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom glede begunske krize, je danes sporočil grški zunanji minister Nikos Kocias. Datum še ni določen, bi pa do srečanja lahko prišlo že v začetku februarja, je povedal Kocias.

Grčija bo v začetku prihodnjega leta gostila mini vrh z nemško 
kanclerko Angelo Merkel (na fotografiji) in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom glede begunske 
krize, je  sporočil grški zunanji minister Nikos Kocias.
Grčija bo v začetku prihodnjega leta gostila mini vrh z nemško kanclerko Angelo Merkel (na fotografiji) in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom glede begunske krize, je sporočil grški zunanji minister Nikos Kocias. 

ATENE > Srečanje, na katerem naj bi bil tudi grški predstavnik, bo potekalo na grškem otoku Hios, nato pa naj bi se preselili še v Izmir, da bi se prepričali o razmerah na turški strani, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Nikos Kocias.

Ponovil je tudi poziv Turčiji, naj stori več za zadrževanje beguncev in migrantov na svojem ozemlju, da ne bodo tvegali življenj pri prečkanju morja do grških otokov. “Alžirci in Maročani lahko v Istanbul letijo za zgolj 50 evrov. Ne bi jih smeli pustiti z letališča,” je dejal grški minister.

Na grške otoke je preko Turčije letos prišlo že več kot 750.000 beguncev in migrantov. Vse več pa je varnostnih težav, saj naj bi se na ta način med begunci v Evropo izmuznila tudi dva napadalca, ki sta sodelovala pri terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi. Grčija je zato pod velikim pritiskom, da okrepi nadzor svojih meja, vse glasnejši pa so pozivi, da bi bilo treba Grčijo izključiti iz schengenskega območja.

STA


Najbolj brano