Grčija poplačala dolg do IMF

Grčija je danes pravočasno poplačala 460 milijonov evrov dolga do Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je potrdila generalna direktorica IMF Christine Lagarde. Iz Aten so že prej prišla zagotovila, da bodo dolg poplačali pravočasno.

Grčija je danes pravočasno poplačala 460 milijonov evrov 
dolga do Mednarodnega denarnega sklada.
Grčija je danes pravočasno poplačala 460 milijonov evrov dolga do Mednarodnega denarnega sklada. 

ATENE > V zadnjih dneh je bilo precej ugibanj, ali Atene v blagajni še imajo dovolj sredstev za poplačilo okoli 460 milijonov evrov dolga do IMF. “Brez skrbi. Denar je tu. Danes ga bomo prenakazali,” so že pred poplačilom za nemško tiskovno agencijo dpa zagotovili v krogih grškega finančnega ministrstva.

“Ja, dobila sem denar nazaj,” pa je ugibanja o tem, ali je Grčiji uspelo ali ne, popoldne končala prva dama IMF, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znak, da bo Grčija pravočasno poplačala dolg do IMF, je bila tudi sredina izdaja šestmesečnih zakladnih menic, s katerimi je država zbrala 1,14 milijarde evrov.

Grški finančni minister Janis Varufakis se je sicer že v nedeljo na štiri oči sestal z generalno direktorico IMF Christine Lagarde in ji zagotovil, da bodo Atene svoj dolg poplačale do roka.

Grčija se je znašla v težavah, potem ko je januarja na oblast po predčasnih volitvah prišla leva stranka Siriza. Novi grški premier Aleksis Cipras je napovedal konec bolečih reform in varčevalnih ukrepov, kar pa ni pogodu mednarodnim posojilodajalcem.

EU in IMF sta tako zamrznila izplačilo preostanka od skupno 240 milijard evrov vredne pomoči, dokler ne bo dosežen dogovor o novih pogojih, sprejemljivih za obe strani. Pogajanja doslej niso prinesla uspeha, grška državna blagajna pa se medtem hitro prazni.

Grški minister Alekos Flamburaris, pristojen za koordinacijo vladnih aktivnosti, je danes na grški televiziji dejal, da želi vlada pogajanja s posojilodajalci končati do 24. aprila. “Na zasedanju evroskupine 24. aprila bo 100-odstotno prišlo do dogovora,” je po poročanju dpa dejal tesen Ciprasov zaveznik. Srečanje finančnih ministrov območja evra v latvijski Rigi je za 24. april sicer načrtovano že dlje časa.

Konservativni grški časnik Kathimerini medtem danes poroča, da so posojilodajalci Atenam dali ultimat, v skladu s katerim mora biti seznam konkretnih reform, ki jih bo Grčija izvedla, končan pred 24. aprilom. Do takrat naj bi Atene po zagotovilih grškega predstavnika v delovni skupini z evropskimi partnerji Nikosa Theocharakisa imele dovolj denarja.

STA


Najbolj brano