Grčija kljub poplačilu dela dolga IMF potaplja evropske borze

Osrednje evropske borze so nov trgovalni dan začele v negativnem območju. Borzni indeksi padajo zaradi strahu glede končne usode Grčije v območju evra. Evroskupina z Atenami namreč v ponedeljek še ni dosegla dogovora o reformah, te pa so se danes komaj uspele izogniti bankrotu in povrniti del dolga IMF. Evro pridobiva.

FRANKFURT > Četudi je Grčija v ponedeljek, dan pred iztekom roka, po navedbah grškega finančnega ministrstva sprožila povračilo 750 milijonov evrov dolga Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF), njenih težav še zdaleč ni konec.

Grčija je denar za ponedeljkovo poplačilo 750 milijonov evrov Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) zbrala s sredstvi, ki jih je imela kot rezervna položena na računu pri IMF, sta danes za tiskovno agencijo Reuters povedala vira iz grške vlade. Atene so se tako le dan pred iztekom roka izognile bankrotu, a novim finančnim izzivom ni videti konca. Bankrot naj bi jih lahko doletel v 14 dneh. V petek morajo poravnati 1,4 milijarde evrov z naslova dospelosti trimesečnih zakladnih menic, 5. junija morajo IMF povrniti 302,5 milijona evrov, v treh mesecih, ki bodo sledili, pa različnim upnikom še več višjih zneskov, med drugim okoli dve milijardi IMF in skoraj sedem milijard evrov Evropski centralni banki (ECB). Grčija zato krvavo potrebuje sprostitev obroka iz zadnjega mednarodnega programa pomoči, pogoj za to pa je dogovor o reformah, ki ga evroskupini v ponedeljek v Bruslju še ni uspelo doseči. Pomembna bo tudi odločitev ECB, ali pomagati grškim bankam ali ne. V Atenah so v ponedeljek opozorili, da jih čez 14 dni čaka nov finančni izziv, ki ga brez dogovora s posojilodajalci iz območja evra in IMF ne bodo mogli premagati. 5. junija morajo IMF povrniti 302,5 milijona evrov, v treh mesecih, ki bodo sledili, pa še več višjih zneskov, med drugim okoli dve milijardi IMF in skoraj sedem milijard evrov Evropski centralni banki (ECB). Grčija zato krvavo potrebuje sprostitev obroka iz zadnjega mednarodnega programa pomoči, pogoj za to pa je dogovor o reformah, ki ga evroskupini v ponedeljek v Bruslju še ni uspelo doseči.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je trenutno pri 3559 točkah, kar je 1,79 odstotka manj kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je na ravni 11.507,67 točk oz. 1,42 odstotka pod zaključno vrednostjo, pariški CAC 40 izgublja 1,35 odstotka in je pri okoli 4959,88 točkah, londonski FTSE 100 pa beleži 0,97-odstoten padec in je na ravni 6962,01 točke.

Züriški SMI je doslej nazadoval za 0,83 odstotka, dunajski ATX za 0,78 odstotka, milanski FTSE Mib pa za 1,02 odstotka.

Evro po ponedeljkovem padcu okreva. Na borzi v Frankfurtu trenutno stane 1,1254 dolarja. S tem je 0,94 odstotka nad izhodiščem.

Azijske borze so sklenile neenotno. Tokijski indeks Nikkei je pridobil malenkostnih 0,02 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa se je okrepil za 1,56 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je medtem zgrmel za 1,12 odstotka.

Seulski Kospi je nazadoval za 0,03 odstotka, tajvanski osrednji indeks in sydneyjski All Ordinaries pa sta šla navzgor za 0,18 oz. 0,81 odstotka.

STA


Najbolj brano