Grčija izvedla prvo privatizacijo pod novo vlado

Grška skrajno leva vlada je danes izvedla prvo privatizacijo, potem ko je v začetku letošnjega leta prišla na oblast. Podružnici češko-grške družbe Opap je za 40,5 milijona evrov prodala 20-letno licenco za konjeniške stave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grški premier Aleksis Cipras
Grški premier Aleksis Cipras 

ATENE > “Izvedli smo zahtevno denacionalizacijo,” je dejal vodja grške agencije za privatizacijo Sterios Pitsiorlas in dodal, da so privatizacijo izvedli tako, da se bo omogočilo nadaljevanje konjeniške dejavnosti v kraju Markopoulo blizu Aten.

Vlada premierja Aleksisa Ciprasa je močno nasprotovala privatizacijskim načrtom prejšnje vlade, obljubljala pa je tudi, da bo postopke prodaj, če pride na oblast, ustavila.

A povolilna realnost je bila drugačna. Atene so se znašle pod pritiskom mednarodnih posojilodajalcem, naj nadaljujejo z reformami in s privatizacijskimi postopki.

Ciprasova vlada pričakuje, da bo s prodajo deležev v podjetjih letos zbrala 1,5 milijarde evrov, kar je približno tretjino manj od 2,2 milijarde evrov, kot je v proračunu načrtovala prejšnja vlada.

Grški finančni minister Janis Varufakis je napovedal, da bodo privatizacijo izvedli tako, da bo država v podjetjih obdržala vsaj manjšinski delež.

Vlada tako ne blokira več prodaje največjega pristanišča v Pireju, kot je to počela v preteklosti. Zdaj poskuša najti konzorcij kupcev, ki bo zaščitil javni interes.

Grčija se z mednarodnimi posojilodajalci še vedno pogaja o podrobnem programu reform, ki ga mora pripraviti, če želi prejeti preostali del pomoči.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je po neformalnem zasedanju finančnih ministrov danes v Rigi ocenil, da v pogajanjih med mednarodnimi posojilodajalci in grško vlado ostajajo velike razlike. Opaziti je pozitiven razvoj, a vsebinsko sta si strani še daleč, je dejal.

Podobno oceno situacije je podal evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici. “Premaknili smo se nekoliko naprej,” je dejal, a dodal, da je dogovor še daleč. Napredek v zadnjih dneh namreč ni bil zadosten.

STA


Najbolj brano