Grčija in Rusija podpisali memorandum o izgradnji plinovoda do Grčije

Rusija in Grčija sta danes podpisali memorandum o gradnji plinovoda, ki bo v okviru Turškega toka plin dobavljal tudi Grčiji. Ruski energetski minister Aleksander Novak je ob podpisu memoranduma na investicijski konferenci v Sankt Peterburgu poudaril, da bo velik investicijski projekt pripomogel k okrevanju grškega gospodarstva.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

SANKT PETERBURG > Novi plinovod, ki bo Grčijo oskrboval s plinom, naj bi imel zmogljivost 47 milijard kubičnih metrov plina letno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Grčija in Rusija bosta imeli v družbi, ki bo gradila plinovod, po današnjih napovedih enaka deleža.

Rusija bo z dobavo plina skozi plinovod Turški tok začela decembra 2016. Ideja o plinovodu Turški tok je vzniknila po tem, ko se je Rusija odpovedala projektu gradnje plinovoda Južni tok, prek katerega bi ruski plin dobavljala na evropske trge, tudi prek Slovenije. Potem ko je bila Evropska komisija zaradi pravnih podlag kritična do Južnega toka, so v Bruslju že podvomili tudi v Turški tok.

Ruski energetski velikan Gazprom je na investicijski konferenci v Rusiji v četrtek z družbami Eon, Shell in OMV podpisal memorandum o gradnji novega plinovoda med Rusijo in Nemčijo, ki bo nadgradil že delujoči Severni tok in povečal dobavo ruskega plina Evropi. Gazprom se želi s plinovodom z zmogljivostjo 55 milijard kubičnih metrov plina letno na poti do Evrope izogniti Ukrajini.

STA


Najbolj brano