Grčija bo zahtevala “premostitveni program”

Novi grški premier Aleksis Cipras je v svoji današnji predstavitvi vladnega programa parlamentu obljubil, da bo izpolnil vse obljube, ki jih je njegova Siriza dala pred volitvami. Ob tem je zatrdil, da Grčija ne bo prosila za podaljšanje progama mednarodne finančne pomoči, temveč bo zahtevala "premostitveni program".

Aleksis Cipras je zatrdil, da Grčija ne bo prosila za podaljšanje progama mednarodne finančne pomoči, temveč bo zahtevala "premostitveni program".
Aleksis Cipras je zatrdil, da Grčija ne bo prosila za podaljšanje progama mednarodne finančne pomoči, temveč bo zahtevala "premostitveni program". 

ATENE > "Grčija si želi sanirati svoj dolg," je zatrdil Cipras, a dodal, da morajo posojilodajalci sesti za pogajalsko mizo, da bi se lahko dogovorili, kako je to mogoče doseči. Ob tem je zavrnil možnost podaljšanja trenutnega programa finančne pomoči, ki se izteče 28. februarja. Za to si sicer prizadeva Evropska unija.

"Nova vlada ne more prositi za podaljšanje programa pomoči. Grško ljudstvo nam je dalo mandat za ukinitev katastrofalnega varčevalnega programa," je povedal Cipras in pozval k novemu dogovoru o grških dolgovih, do junija pa bi veljal premostitveni posojilni program. "Želimo si nov dogovor in premostitveni program, ki nam bo dal dovolj fiskalnega prostora, ki ga iskrena pogajanja potrebujejo," je povedal grški premier.

Cipras, ki je vladni program predstavil nekaj dni pred sredinim izrednim zasedanjem finančnih ministrov evroskupine v Bruslju glede vprašanja grškega dolga, je zatrdil, da bo vlada spoštovala pravila evroobmočja, a da grškega gospodarstva "ne bo obsodila na večno recesijo".

Kot prioriteto svoje vlade je Cipras sicer izpostavil blaženje posledic strogih varčevalnih ukrepov v zadnjih letih. "Glavna prioriteta te vlade bo celjenje velikih ran, ki jih je povzročil program finančne moči, in spopad s humanitarno krizo, kot smo obljubili pred volitvami," je povedal Cipras v svojem prvem večjem govoru parlamentu, odkar je zasedel položaj premierja.

Med drugim je obljubil brezplačno hrano in elektriko za tiste, ki so trpeli zaradi varčevanja. Po njegovih zagotovilih naj bi Grčija do leta 2016 minimalno plačo zvišala na 750 evrov bruto. Trenutno znaša minimalna plača nekje 580 evrov bruto.

Prav tako je napovedal ukrepe za zajezitev birokratskega zapravljanja denarja in krčenje ugodnosti, ki jih uživajo politiki. Med temi je izpostavil prodajo enega od premierjevih letal in odpravo ministrskih službenih avtomobilov.

Cipras je zatrdil, da se bo njegova vlada borila proti korupciji, spopadla pa se bo tudi z dolgoletno grško problematiko utaje davkov. Obljubil je še ponoven zagon grške radiotelevizije ERT, ki jo je prejšnja vlada v okviru strogih varčevalnih ukrepov ukinila leta 2013. Cipras je dejal, da bodo s ponovnim zagonom ERT popravili "zločin proti grškemu prebivalstvu in demokraciji".

STA


Najbolj brano