Grčija bo prejela prve milijarde iz novega paketa pomoči

Grčija lahko danes pričakuje izplačilo prvega dela prve tranše iz novega paketa evropske pomoči. Izplačilo so namreč na telekonferenci v sredo zvečer potrdili finančni ministri držav z evrom v vlogi guvernerjev stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM). Grčija mora danes vrniti 3,4 milijarde evrov Evropski centralni banki.

Grčija lahko danes pričakuje izplačilo prvega dela prve tranše 
iz novega paketa evropske pomoči.
Grčija lahko danes pričakuje izplačilo prvega dela prve tranše iz novega paketa evropske pomoči. 

BRUSELJ, ATENE > Grčija bo v prvi tranši dobila 26 milijard evrov. Deset milijard evrov bo šlo na poseben račun pri ESM, ki bo namenjen ukrepom za stabilizacijo bank, 13 milijard evrov bodo Atene dobile takoj, preostale tri milijarde evrov pa na podlagi pregleda izvajanja javnofinančnih in reformnih ukrepov predvidoma v dveh delih septembra in oktobra.

Grčija bo lahko do 86 milijard evrov pomoči iz ESM v skladu z odobrenim programom pomoči črpala v prihodnjih treh letih.

Novi paket pomoči so v minulih dneh morali potrditi parlamenti več držav članic, nazadnje so v sredo zeleno luč prižgali nemški in nizozemski poslanci. Že prej so sveže milijarde Grčiji potrdili parlamenti v Španiji, Estoniji, Avstriji, Latviji, Litvi in na Finskem.

V Sloveniji glasovanje v parlamentu ni bilo potrebno. Vlada je v torek potrdila predlog za glasovanje na zasedanju sveta guvernerjev ESM, v skladu s katerim je finančni minister Dušan Mramor v sredo glasoval za pomoč.

STA


Najbolj brano