Grčija bo danes prejela 7,5 milijarde evrov

Grčija bo danes prejela nov obrok finančne pomoči, so sporočili najvišji evropski politični predstavniki. Predsednik Evropskega mehanizma za stabilnost (ESM) Klaus Regling je namreč v Atenah potrdil, da je sklad v okviru dogovora mednarodnih posojilodajalcev sprostil 7,5 milijarde evrov.

 Foto: STA
Foto: STA

BRUSELJ > ESM je danes sprostil 7,5 milijarde za Grčijo, je dejal Klaus Regling po srečanju z grškim finančnim ministrom Evklidom Cakalotosom.

Da lahko Grčija pričakuje svežo pomoč, je potrdil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki se danes mudi v Atenah, kjer se je srečal z grškim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom.

Po besedah Reglinga bo od omenjenega zneska 5,7 milijarde šlo za servisiranje dolga, preostalih 1,8 milijarde pa za plačilo obresti.

7,5 milijarde evrov je del maja dogovorjene druge tranše pomoči Grčiji v višini 10,3 milijarde evrov. Preostalih 2,8 milijarde evrov naj bi ESM izplačal, ko bo Grčija izvedla dodatne reforme.

Zeleno luč za izplačilo je v četrtek dal odbor guvernerjev ESM, v katerem sedijo finančni ministri 19 članic območja z evrom, v petek pa ga je formalno potrdil še svet direktorjev ESM.

STA


Najbolj brano