Grčija ECB pozvala k podaljšanju ročnosti za več milijard evrov obveznic

Grčija je Evropsko centralno banko (ECB) pozvala, naj ji podaljša roke za odplačilo okoli 27 milijard evrov dolga iz naslova dospetja dela njenih obveznic, izdanih leta 2010 in 2011, je na novinarski konferenci povedal grški finančni minister Janis Varufakis.

Janis Varuakis Foto: STA
Janis Varuakis Foto: STA

ATENE > Če ECB na ta poziv ne bo pristala, Atene dolga ne bodo sposobne povrniti, je dodal.

“Vse je precej preprosto. Povračilo iz naslova dospetja teh obveznic je treba prestaviti v prihodnost. To je jasno tudi ECB,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril Janis Varufakis.

Grčijo po njegovih besedah v prihodnje čaka precej težkih finančnih obveznosti. Julija in avgusta mora ECB iz naslova dospetja obveznic iz istega paketa poplačati prek šest milijard evrov, država pa si bo morala za povračilo tega zneska na nek način sposoditi denar od istih upnikov, je povedal minister.

Varufakis je opozoril, da državi grozi, da bo, če ne bo sklenila dogovora z upniki, ki bi ji odklenil vrata do 7,2 milijarde evrov težkega obroka iz zadnjega programa mednarodne pomoči, v 14 dneh ostala brez denarja.

Provladni grški časnik Avgi je danes poročal, da grška vlada upa na sklenitev dogovora pred 6. junijem, ko mora Mednarodnemu denarnemu skladu poravnati za 302,5 milijona evrov obveznosti.

Atene se zavzemajo, da bi bilo naslednje srečanje evroskupine, kjer bi končno lahko dorekli grški reformni načrt, ki je jabolko spora, organizirano do 25. maja.

STA


Najbolj brano