Grčija: Nemčija nam iz naslova reparacij dolguje 279 milijard evrov

Grška vlada je izračunala, da Nemčija iz naslova vojaških reparacij iz druge svetovne vojne Atenam dolguje skoraj 279 milijarde evrov. Gre za prvi uradni izračun grške strani glede domnevnega dolga nacistične Nemčije za zločine in plenjena med drugo svetovno vojno, danes poroča britanska medijska mreža BBC.

Grški premier Aleksis Cipras je vprašanje vojaške reparacije 
načel tudi na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel (na 
fotografiji) prejšnji mesec v Berlinu.
Grški premier Aleksis Cipras je vprašanje vojaške reparacije načel tudi na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel (na fotografiji) prejšnji mesec v Berlinu. 

ATENE > Namestnik grškega finančnega ministra Dimitris Mardas je pojasnil, da je v ta znesek vključenih tudi 10,3 milijarde okupacijskega posojila, ki ga je nacistična Nemčija izsilila od grške centralne banke.

“Glede na naše izračune, dolg, ki je povezan z nemškimi reparacijami, znaša 278,7 milijarde evrov,” je pred parlamentarnim odborom, ki preiskuje odgovornost za grško dolžniško krizo, dejal Mardas.

Nemška vlada zatrjuje, da je bilo to vprašanje zakonito razrešeno že pred leti. Grška vlada pod vodstvom levičarske Sirize je odprla vprašanje nemških reparacij prav v času, ko se poskuša izviti iz dolžniške krize.

Berlin je leta 1960 Atenam plačal 115 milijonov nemških mark odškodnine. Grčija trdi, da to ni poplačalo poškodovane infrastrukture, vojnih zločinov in vrnitve izsiljenih posojil. Nemčija vztraja, da je bilo vprašanje reparacij pravno razrešeno leta 1990, še pred združitvijo takratnih obeh Nemčij.

Grški premier Aleksis Cipras je vprašanje načel tudi na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel prejšnji mesec v Berlinu.

STA


Najbolj brano