Grčija: Dogovor z upniki mora biti sklenjen do konca maja

Grčija želi dogovor z mednarodnimi upniki, predstavniki območja evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki ji bo odklenil vrata do zadnjega obroka iz drugega programa pomoči, doseči do konca maja, so danes sporočili iz Aten. Le tako se bodo lahko (začasno) izvili iz primeža hudih finančnih težav.

Grčija želi dogovor z mednarodnimi upniki, predstavniki 
območja evra in Mednarodnega denarnega sklada, ki ji bo 
odklenil vrata do zadnjega obroka iz drugega programa 
pomoči, doseči do konca maja.
Grčija želi dogovor z mednarodnimi upniki, predstavniki območja evra in Mednarodnega denarnega sklada, ki ji bo odklenil vrata do zadnjega obroka iz drugega programa pomoči, doseči do konca maja. 

ATENE > “Dogovor za rešitev kritičnih likvidnostnih težav je potreben takoj, zato govorimo o koncu maja,” je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik grške vlade Gabriel Sakelaridis.

Levičarska grška vlada se s posojilodajalci že štiri mesece neuspešno pogaja o reformah, ki bi jih Grčija izvedla v zameno za zadnjih 7,2 milijarde evrov pomoči. Zaradi zamud Atenam kritično primanjkuje denarja, državi pa grozi bankrot in nič kaj eleganten izstop iz območja evra.

Grško vlado, na čelu katere je prvi mož Sirize Aleksis Cipras, v prihodnjih mesecih čaka precej finančnih izzivov. IMF mora junija povrniti okoli 1,5 milijarde evrov, Evropski centralni banki pa julija in avgusta več kot šest milijard evrov.

Kot je dejal Sakelaridis, bo letošnje leto za Grčijo, ko gre za obveznosti iz naslova dospelosti državnih dolžniških vrednostnih papirjev, najtežje do leta 2030.

STA


Najbolj brano