Grabar-Kitarovićeva je s premestitvijo Titovega kipa prizadela Hrvate

V hrvaški Istri je danes potekala proslava ob 70. obletnici zmage nad nacizmom, ki sta se je udeležila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in hrvaški premier Zoran Milanović. Grabar-Kitarovićeva je v nagovoru poudarila, da je hrvaško antifašistično gibanje upravičeno uvrščeno v hrvaško ustavo kot eden temeljev sodobne hrvaške države.

Predsednik zveze antifašističnih borcev Istrske županije 
Tomislav Ravnić je v nagovoru spomnil, da je Grabar-Kitarovićeva s premestitvijo doprsnega Titovega kipa iz njenega predsedniškega urada v muzej v Kumrovcu "boleče 
prizadela večino hrvaških državljanov". Foto: Francois Lenoir
Predsednik zveze antifašističnih borcev Istrske županije Tomislav Ravnić je v nagovoru spomnil, da je Grabar-Kitarovićeva s premestitvijo doprsnega Titovega kipa iz njenega predsedniškega urada v muzej v Kumrovcu "boleče prizadela večino hrvaških državljanov". Foto: Francois Lenoir

ZAGREB > Hrvaška predsednica je nagovorila prisotne na slovesni seji skupščine Istrske županije, ki je potekala v spominskem domu v Pazinu. Obsodila je rasistično ideologijo ustaškega režima in omenila pripadnost svojih prednikov partizanskem gibanju.

Predsednik zveze antifašističnih borcev Istrske županije Tomislav Ravnić je v nagovoru spomnil, da je Grabar-Kitarovićeva s premestitvijo doprsnega Titovega kipa iz njenega predsedniškega urada v muzej v Kumrovcu "boleče prizadela večino hrvaških državljanov". Po Ravnićevi oceni je bila odločitev predsednice slaba, ker Hrvaška potrebuje enotnost in strpnost. Po slovesnosti so novinarji predsednico vprašali za odziv na Ravnićevo izjavo. "Vsak ima pravico do mnenja, ne pa tudi do zgodovinskih dejstev," je izjavila. Na dejstvo, da je bil poleg odra, na katerem je govorila, doprsni kip Josipa Broza, je odgovorila, da ni prepovedano postavljati njegovega doprsnega kipa. Spor med hrvaškimi antifašisti in predsednico se bo nadaljeval tudi v soboto, ker Grabar-Kitarovićeve ne bo na osrednji proslavi zmage nad nacizmom, ki bo potekala v koncertni dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu. Kot je pojasnila, se je tako odločila, ko je borčevsko združenje odpovedalo njeno pokroviteljstvo nad sobotno prireditvijo, ker je premestila Titov doprsni kip s Pantovčaka.

Izpostavila je, da so se dogajali nepravični in neupravičeni postopki nad pripadniki poraženih vojsk iz druge svetovne vojno, kot tudi nad civilisti. S tem ne zmanjšujemo upravičenosti našega antifašističnega boja, saj ima vsakdo pravico do groba in spomina svojcev, je dejala.

Grabar-Kitarovićeva je imela nagovor ob doprsnem kipu vodje jugoslovanskih partizanov Josipa Broza Tita. Gostitelji so zapeli tudi italijansko partizansko pesem Bella ciao.

Grabar-Kitarovićeva se je odzvala povabilu poljskega kolega Bronislawa Komorowskega in se v četrtek udeležila spominske slovesnosti v Gdansku.

Sprejela je tudi pokroviteljstvo nad spominsko slovesnostjo v Pliberku, kjer so britanski vojaki po koncu druge svetovne vojne izročili jugoslovanskim partizanom več deset tisoč ustašev, hrvaških domobrancev in civilistov. V naslednjih tednih je sledila vrsta izvensodnih usmrtitev tisoče ujetnikov.

Grabar-Kitarovićeva se je danes kratko srečala tudi z Milanovićem, s katerim se razhajata glede načina vodenja države. Hrvaški mediji poročajo, da je bilo njuno srečanje prisrčno. Skupaj sta tudi položila venca v pazinskem spominskem parku.

V svojem nagovoru je Milanović izpostavil velik prispevek hrvaškega naroda pri zmagi protihitlerjevske koalicije ter sodelovanje članov njegove družine v partizanskem gibanju, je še poročala Hina.

STA


Najbolj brano