Grabar-Kitarovićeva: Današnji praznik ni usmerjen proti Srbiji

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes v Kninu na slovesnosti ob 20. obletnici vojaške operacije Nevihta izpostavila, da današnji praznik na Hrvaškem ni usmerjen proti nikomur, tudi proti Srbiji ne. "Danes praznujemo zmago in enotnost," je poudarila predsednica v čustvenem nagovoru sredi Knina ob koncu uradnega dela proslave.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes v 
Kninu na slovesnosti ob 20. obletnici vojaške operacije 
Nevihta izpostavila, da današnji praznik na Hrvaškem ni 
usmerjen proti nikomur, tudi proti Srbiji ne. Foto: Francois Lenoir
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes v Kninu na slovesnosti ob 20. obletnici vojaške operacije Nevihta izpostavila, da današnji praznik na Hrvaškem ni usmerjen proti nikomur, tudi proti Srbiji ne. Foto: Francois Lenoir

ZAGREB > "Mi smo narod, ki slavi zmage in ne porazov. Mi smo narod, ki zna ceniti svobodo, ki je bila izborjena v krvi, saj vojna je bila tukaj in ne tam daleč stran," je dejala hrvaška predsednica, potem ko je okoli 14. ure položila vence ob spomeniku zmagi Nevihta 95 v središču Knina.

Kljub visokim poletnim temperaturam, ki so dosegle 36 stopinj Celzija, se je v Kninu, nekdanjem jedru srbskega upora, zbralo več deset tisoč ljudi z vseh koncev Hrvaške, pa tudi iz BiH in drugih držav. V popoldanskih urah tam potekajo kulturne in športne prireditve, zvečer pa bo sledil še koncert znanih hrvaških izvajalcev na lokalnem nogometnem igrišču.

Grabar-Kitarovićeva je sicer ponovila del govora, ki ga je imela po torkovi vojaški paradi v Zagrebu, s katero so se na Hrvaškem začele slovesnosti ob dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ter 20. obletnici operacije Nevihta. Vnovič je izrazila obžalovanje za vsako izgubljeno hrvaško in srbsko življenje.

Kot je poudarila, so z zmago v Nevihti zlomili hrbtenico velikosrbske politike takratnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića. "Zato ni dobro, da so danes v Srbiji zelo glasni tisti, ki so bili zelo tihi med zasedbo tretjine hrvaškega ozemlja ali so javno podpirali Miloševićevo politiko ter so bili razglašeni celo za njegove naslednike," je izjavila.

"Na Hrvaškem se ne mislimo vračati v zgodovino in ne želimo kriviti srbski narod zaradi agresije na našo državo, a nikoli ne bomo dovolili enačenja agresorja in žrtve," je še poudarila. Kot je dodala, na Hrvaškem nihče ne zanika, da so se po Nevihti zgodili tudi vojni zločini, a sama vojaška akcija je bila "čista kot solza".

Odgovorila je tudi na obtožbe iz Srbije, da je Nevihta povzročila največje etnično čiščenje po drugi svetovni vojni. Spomnila je, da je prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman povabil vse hrvaške državljane srbske narodnosti, ki niso sodelovali v uporu, da ostanejo na svojih domovih, medtem ko je evakuacijo zahteval vrh samooklicane Republike srbske krajine, ki je bila vzpostavljena na zasedenem hrvaškem ozemlju. Dodala je še, da so z Nevihto med drugim preprečili srbsko zasedbo območja Bihaća ter morebitni še večji pokol, kot se je zgodil nekaj tednov pred Nevihto v Srebrenici.

Pred nagovorom hrvaške predsednice je večtisočglavo množico v Kninu nagovoril predstavnik hrvaških veteranov Dražimir Jukić, ki je med drugim pozdravil navzoče predstavnike slovenskega veteranskega združenja.

Venec pri spomeniku zmagi je položil tudi predsedujoči predsedstvu BiH Dragan Čović, pa tudi delegacija Mater iz Srebrenice.

Hrvaški premier Zoran Milanović in predsednik sabora Josip Leko sta vence pri spomeniku sredi Knina položila že v zgodnjih dopoldanskih urah. Celoten hrvaški državni vrh je bil nato skupaj na kninski trdnjavi, kjer so nekaj pred 10. uro dvignili hrvaško zastavo - ob uri, ko so hrvaški vojaki 5. avgusta 1995 po bliskoviti zmagi nad srbskimi silami vkorakali v Knin. Milanović je že v naprej napovedal, da zbranih v Kninu danes ne bo nagovoril. Že ob vsaki omembi Milanovićevega imena danes je bilo sicer danes v Kninu slišati žvižge.

STA


Najbolj brano