Govorniki pred protestniki pozivali k odstopu Gruevskega

Pred več desettisočglavo množico, ki se je danes zbrala v središču Skopja, je danes stopila vrsta govornikov, od študentov in umetnikov do politikov. Kot zadnji je nastopil Zoran Zaev, vodja stranke SDSM, vodilne opozicijske sile v Makedoniji. Vsi so zahtevali odstop premiera Nikole Gruevskega in napovedovali, da bodo vztrajali na ulicah.

Zoran Zaev Foto: Youtube
Zoran Zaev Foto: Youtube

SKOPJE > Zoran Zaev je ponovil že večkrat izrečene zahteve SDSM - odstop premiera in oblikovanje tehnične prehodne vlade, ki bo v jasno določenih časovnih okvirih pripravila “poštene in demokratične” volitve, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. “Gruevski mora oditi,” je poudaril na doslej najštevilčnejših protivladnih demonstracijah v Skopju - po navedbah organizatorjev naj bi se zbralo celo več kot 100.000 ljudi - in pozval k političnemu poenotenju in dogovoru o prehodni vladi.

Mednarodno skupnost je Zaev tudi znova pozval, naj neposredno poseže v reševanje globoke politične krize v državi. “Makedonija bo večetnična država, stabilna in pravična za vse svoje državljane,” je obljubil privržencem. Njegov govor so neprestano prekinjali vzkliki “odstop, odstop”, namenjeni Gruevskemu.

Zaev je tudi spomnil, da je resnica o korupciji sedanje vlade zdaj končno prišla na dan, kar da dokazuje tudi danes zbrana množica. “Namučili smo se, da je resnica prišla na dan. Že celo desetletje se trudimo, da ji pomagamo priti na površje,” je dejal. Kot je nadaljeval, je premier medtem kruto obračunaval z drugače mislečimi, jih pošilja v zapor, jim ruši objekte, krade državljanom in po svoji volji namešča policijo in sodstvo.

Pred Zaevom so zbrane nagovorili predstavniki soorganizatorjev protesta - 14 manjših političnih strank, civilno-družbenih gibanj, študentov, umetnikov in različnih etničnih skupin, ki živijo v Makedoniji. Posebej izpostavljena je bila večetnična dimenzija shoda, ki jo je portal Libertas povzel z besedami “Makedonci, Albanci, Turki, Romi - vsi so združeni v cilju odstopa vlade”.

En za drugim so terjali sestop premierja, ki je na oblasti že devet let. Kot je izpostavil režiser Aleksandar Povski, je “nekaj gnilega v državi Makedoniji”, medtem ko je predstavnik študentov poudaril, da mladi zahtevajo prihodnost in demokratično, ne pa strankarske države. “Ali Gruevski ali Makedonija” ter “to je naš Woodstock, za Gruevskega pa Exit”, so sporočali z odra, pri čemer so imeli z Exitom, ki v prevodu pomeni izhod, v mislih vsakoletni glasbeni festival v Novem Sadu, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Vsi, vključno z Zaevom, so tudi vztrajali, da bodo na ulicah vztrajali, vse dokler Gruevski ne bo odstopil. Protestniki so medtem vihteli makedonske, albanske in druge zastave, nosili napise Adijo Nikola, Odstop in Svoboda, medtem ko strankarskih simbolov tokrat praktično ni videti, še poročajo tuje tiskovne agencije. Prav tako o nasilju vsaj zaenkrat ne poročajo.

Državni mediji s televizijo MRT na čelu o shodu praktično ne poročajo, kar odraža močan vladni nadzor nad velikim delom makedonskih medijev. Gruevski medtem še naprej vztraja, da ne bo odstopil, saj bi bilo to strahopetno. Za ponedeljek je v Skopju napovedan shod v podporo vladi.

STA


Najbolj brano