Googlu znova podaljšali rok za odgovor na obtožbe o monopolu

Ameriški spletni velikan Google je v četrtek sporočil, da je od Evropske komisije dobil še tretji podaljšek glede odgovora na obtožbe, da izkorišča monopolni položaj svojega spletnega iskalnika. EU je postopek proti Googlu sprožila aprila in mu dala deset tednov časa za odgovor, kar je potem podaljšala do 17. avgusta, sedaj pa do konca avgusta.

Fotografija je simbolična. Foto: Tamino Petelinsek
Fotografija je simbolična. Foto: Tamino Petelinsek

SAN FRANCISCO > Evropska komisija je začela obdelovati Google že novembra 2010, ko se je konkurenca začela pritoževati zaradi prevladujočega položaja na trgu spletnih iskalnikov. Google meni, da ima pač najboljši proizvod in nima slabe vesti, ker se potrošniki odločajo zanj in ne za druge iskalnike.

Evropska komisija pa pravi, da Google izkorišča svoj prevladujoči položaj, da pri vrstne redu objav rezultatov iskanja preko svojega iskalnika preferira lastne proizvode, kot je na primer google maps, google shopping in podobne ter s tem krši protimonopolno zakonodajo EU.

Google si jemlje čas za utemeljen odgovor na obtožbe, saj ga v primeru krivde čakajo veliki stroški. Kazen je lahko kar deset odstotkov letnih prihodkov podjetja, ki so lani navrgli 66 milijard dolarjev.

STA


Najbolj brano