Glavaš na facebooku povzdiguje Hitlerja

Obsojenec za vojne zločine na Hrvaškem Branimir Glavaš je na svojem facebook profilu objavil fotografije z dopusta, na katerih je videti, kako ima na mizi dve steklenici vina z etiketami "Fuhrerwein" in "Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer" ter fotografijami nekdanjega nacističnega vodje Adolfa Hitlerja.

Najbolj znani politik iz Slavonije Branimir Glavaš velja za sivo 
eminenco opozicijske stranke Hrvaška demokratska zveza 
Slavonije in Baranje (HDSSB), ki jo je ustanovil, potem ko so 
ga leta 2005 zaradi spopada s nekdanjim premierjem in 
predsednikom HDZ Ivom Sanaderjem izključili iz največje 
hrvaške stranke HDZ.
Najbolj znani politik iz Slavonije Branimir Glavaš velja za sivo eminenco opozicijske stranke Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB), ki jo je ustanovil, potem ko so ga leta 2005 zaradi spopada s nekdanjim premierjem in predsednikom HDZ Ivom Sanaderjem izključili iz največje hrvaške stranke HDZ. 

ZAGREB > Glavaš je na počitnicah v Lukoranu na otoku Ugljan, sporne fotografije pa je objavil v torek zvečer. Na dveh fotografijah je videti nasmejanega Glavaša v družbi neznane ženske, na mizi pa sta steklenici vina s podobo Hitlerja. Gre za izdelek ene od vinarn iz Vidma v Italiji, ki je svoja zgodovinska nagnjena v medijih že pojasnjevala pred nekaj leti.

Glavaš čaka na ponovitev drugostopenjskega postopka zaradi vojnih zločinov proti srbskih civilistom v Osijeku leta 1991 in 1992. Leta 2009 je bil obsojen na deset let zapora. Potem so mu na drugi stopnji kazen omilili na osem let zapora. Večji del kazni je prestal v zaporih v BiH, kamor je pobegnil, preden so objavili sodbo. Ustavno sodišče je nato v začetku letošnjega leta naložilo vrhovnemu sodišču, naj preveri, ali so bila na drugostopenjskem sojenju kršena določila mednarodne konvencije o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah v škodo Glavašu. Najbolj znani politik iz Slavonije velja za sivo eminenco opozicijske stranke Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB), ki jo je ustanovil, potem ko so ga leta 2005 zaradi spopada s nekdanjim premierjem in predsednikom HDZ Ivom Sanaderjem izključili iz največje hrvaške stranke HDZ.

Na Hrvaškem so znana Glavaševa radikalna politična stališča, ne presenečajo pa niti komentarji pod novimi fotografijami na facebooku, v katerih večina podpira ravnanje tega edinega hrvaškega poslanca, ki je bil obsojen za vojne zločine. Med drugim so tudi takšni, ki bi radi videli, da bi "tisti z etikete" vodil Hrvaško.

Glavaš se je pred kratkim ponašal tudi s fotografijami, na katerih je pod sliko vodje hrvaških ustašev med drugo svetovno vojno Anteja Pavelića. Med afero s kljukastim križem, ki so ga s kemičnim sredstvom narisali na travi splitskega nogometnega stadiona, pa je zatrdil, da je nacistična svastika "neponovljiva oblikovalska popolnost".

STA


Najbolj brano