Glasovnice v Wisconsinu, Pensilvaniji in Michiganu naj bi ponovno prešteli

Predsedniška kandidatka zelenih Jill Stein je do četrtka zvečer na hitro zbrala 4,4 milijona dolarjev, kar je dovolj za današnjo vložitev zahteve za ponovno preštevanje glasov s predsedniških volitev v ameriški zvezni državi Wisconsin ter nato v Pensilvaniji in Michiganu, kjer rok za vlogo poteče v ponedeljek oziroma sredo.

Dokazov za poneverbe ni, ampak rezultati pri elektronskih 
volilnih strojih naj bi Hillary Clinton kazali veliko manj glasov, 
kot jih je dobila v okrožjih, kjer uporabljajo papirnate glasovnice. Foto: STA
Dokazov za poneverbe ni, ampak rezultati pri elektronskih volilnih strojih naj bi Hillary Clinton kazali veliko manj glasov, kot jih je dobila v okrožjih, kjer uporabljajo papirnate glasovnice. Foto: STA

NEW YORK > Podporniki demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton že nekaj dni predlagajo, da bi morala vložiti zahtevo za ponovno preštevanje glasovnic v omenjenih treh ključnih državah, ker naj bi bilo nekaj narobe z elektronskimi volilnimi stroji, v katere je možno vlomiti.

Dokazov za poneverbe ni, ampak rezultati pri elektronskih volilnih strojih naj bi Clintonovi kazali veliko manj glasov, kot jih je dobila v okrožjih, kjer uporabljajo papirnate glasovnice.

Clintonova je poraz priznala že dan po volitvah 8. novembra, čeprav je po ZDA osvojila kar dva milijona glasov več kot republikanec Donald Trump, ki je zmagal zaradi elektorskega sistema.

Predsednik ZDA Barack Obama je Trumpa že priznal za svojega naslednika in Bela hiša sodeluje s tranzicijsko ekipo republikanca za gladko predajo poslov 20. januarja 2017, ko bo Trump prisegel na položaj.

Jill Stein je že v sredo napovedala, da bo vložila zahteve za ponovno preštevanje glasovnic in sicer v državah, kjer lahko to pomaga Clintonovi, ki jo je med kampanjo opredelila kot veliko nevarnejšo od Trumpa.

Vendar pa v sredo še ni imela denarja, v četrtek pa se je na posebnem računu naenkrat znašlo več kot štiri milijone dolarjev.

Za spremembo volilnega izida bi moralo ponovno preštevanje glasovnic Clintonovi dati zmago v vseh treh državah.

Trump je zmagal v Wisconsinu in Pensilvaniji, v četrtek zvečer pa so njegovo zmago končno potrdili tudi v Michiganu in sicer za nekaj več kot 10.000 glasov.

Skupaj z Michiganom je tako osvojil 306 od potrebnih 270 elektorskih glasov, ki jih zmagovalec dobi v posameznih zveznih državah. Število elektorjev je odvisno od števila prebivalcev države.

STA


Najbolj brano