Generalni sekretar ZN zaskrbljen zaradi poročil iz Alepa

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je zaskrbljen zaradi poročil o grozodejstvih nad “velikim številom civilistov, tudi nad ženskami in otroki”, ki se dogajajo v sirskem mestu Alep, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

V Združenih narodih so zaskrbljeni zaradi poročil o grozodejstvih nad “velikim številom civilistov, tudi nad ženskami 
in otroki”, ki se dogajajo v sirskem mestu Alep. Foto: Tamino Petelinsek
V Združenih narodih so zaskrbljeni zaradi poročil o grozodejstvih nad “velikim številom civilistov, tudi nad ženskami in otroki”, ki se dogajajo v sirskem mestu Alep. Foto: Tamino Petelinsek

BEJRUT > “Moramo poudariti, da ZN niso mogli neodvisno preveriti poročil, generalni sekretar pa izraža globoko zaskrbljenost,” je povedal Stephane Dujarric, ki je potrdil, da je Ban Ki Moon že prosil posebnega odposlanca ZN za Sirijo Staffana de Misturo, da preveri informacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Združeni narodi poudarjajo obvezo vseh strani, da ščitijo civiliste po mednarodnem humanitarnem pravu in konvencijah o človekovih pravicah. To je še posebej obveznost sirske vlade in njenih zaveznic,” je povedal Dujarric.

Sirska vojska je v ponedeljek sporočila, da je tik pred popolnim zavzetjem vzhodnega dela Alepa, ki je bil od leta 2012 pod nadzorom upornikov. Nevladni Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je od začetka ofenzive sirske vojske pred manj kot mesecem dni iz mesta zbežalo več kot 130.000 civilistov.

Observatorij je razkril, da je v Alepu v zadnjem mesecu umrlo skoraj 600 civilistov. V vzhodnem delu mesta je v letalskih in topniških napadih umrlo 463 civilistov, med njimi je bilo 62 otrok, v vladnem delu mesta pa je umrlo okrog 130 ljudi, med njimi je bilo 40 otrok. Poleg 593 civilistov je umrlo najmanj 532 upornikov in 256 vojakov in vojaških pripadnikov, je sporočil observatorij. Poškodovanih je bilo več kot 4000 ljudi.

Prejšnji teden so ZN poročali, da je več sto moških izginilo po tem, ko so zapustili Alep.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je danes opozoril, da so zaradi zaostritve humanitarne krize v Alepu ogrožena življenja več tisoč ljudi. “Vpletene strani pozivamo, da premislijo o usodi civilistov, ki so ujeti med boje, in da naredijo vse, kar lahko, da jih zaščitijo. To je mogoče zadnja priložnost, da preživijo. Da se to lahko zgodi, vse pozivamo, da postavijo humanost pred vojaške cilje,” je povedala vodja delegacije v Siriji Marianne Gasser.

“Novice iz vzhodnega Alepa so katastrofalne. Ljudem moramo rešiti življenja, drugače jih bodo predstavniki režima in njihovi zavezniki pobili, ko bodo prišli do njih,” je za nemško tiskovno agencijo dpa opozoril Samir al Našar iz sirske opozicije.

STA


Najbolj brano