Generalna skupščina ZN potrdila Antonia Guterresa za novega generalnega sekretarja ZN

Generalna skupščina ZN je danes soglasno brez glasovanja potrdila nekdanjega portugalskega premierja in nekdanjega Visokega komisarja ZN za begunce Antonia Guterresa za novega generalnega sekretarja svetovne organizacije. Za potrditev je zadostovala dvotretjinska večina.



 Generalna skupščina Združenih narodov je danes z aklamacijo za novega generalnega sekretarja ZN potrdila Portugalca Antonia Guterresa. Foto: Tamino Petelinsek
Generalna skupščina Združenih narodov je danes z aklamacijo za novega generalnega sekretarja ZN potrdila Portugalca Antonia Guterresa. Foto: Tamino Petelinsek

NEW YORK > Antonio Guterres bo položaj prevzel 1. januarja 2017, ko bo potekel drugi mandat sedanjemu generalnemu sekretarju Ban Ki Moonu iz Južne Koreje. Generalna skupščina ZN je Guterresa potrdila na priporočilo Varnostnega sveta ZN, ki ga je po nekaj mesecih izbiranja med 13 kandidati, med katerimi je bil tudi nekdanji predsednik Danilo Türk, potrdil 5. oktobra.

Prvi že na prvem glasovanju

Guterres se je že na prvem neformalnem glasovanju v Varnostnem svetu uvrstil na prvo mesto z največ podpore, takoj za njim pa se je uvrstil slovenski kandidat. Pred začetkom procesa izbire v Varnostnem svetu je veljalo, da je čas za nekoga iz vzhodnoevropske skupine sistema ZN, ki še ni dala generalnega sekretarja, oziroma da je čas za žensko.

Rusija je začela javno vztrajati, da bo naslednji generalni sekretar ali sekretarka iz Vzhodne Evrope in drugi člani Varnostnega sveta so to vzeli resno ter na Guterresa gledali kot na sicer zelo ustreznega kandidata, vendar brez možnosti. Nato pa je Rusija popustila že takoj pri prvem glasovanju v Varnostnem svetu, ki je potekalo z barvnimi glasovnicami zaradi izraza volje stalnih članic.

Guterres je dobil 13 glasov za in dva vzdržana, noben drug od kandidatov pa se mu ni približal. “Ne vem, kaj me sedaj lahko sploh še vprašate,” je prisotnim novinarjem takoj po izjavi, da je 15-članski organ obravnaval in z aklamacijo potrdil kandidaturo Portugalca Antonia Guterresa za položaj generalnega sekretarja ZN od 1. januarja 2017 do 31. decembra 2021.

Do letošnjega leta so imena kandidatov priromala v Varnostni svet mimo Generalne skupščine, letos pa so se morali kandidati predstaviti tudi v 193-članski skupščini. Guterres je takoj na začetku požel največ odobravanja med članstvom za svojo predstavitev. Razen Rusije so vsi člani Varnostnega sveta skozi proces zatrjevali, da je pogoj le ta, da položaj zasede najboljši kandidat in to se je potem tudi zgodilo.

Sestavljanje kabineta

“Ni bilo nobenega trgovanja pod mizo. Od Guterresa je odvisno, koga bo potrdil na položaje,” je po potrditvi v Varnostnem svetu zagotavljal ruski veleposlanik Vitalij Čurkin in kmalu bo jasno, koliko so vredna ta zagotovila, saj bo moral nekdanji portugalski premier hitro začeti z delom sestavljanja svojega kabineta, ker se Ban Ki Moonu konec leta konča drugi mandat.

Guterres velja za popularnega in odločnega borca za pravice beguncev, ki jim je pomagal v dveh mandatih na položaju Visokega komisarja za begunce. 67-letni portugalski socialist, ki je obenem globoko veren katolik, se je rodil 30. aprila 1949 v Lizboni. Izšolal se je za elektroinženirja, leta 1974 se je včlanil v socialistično stranko in dve leti kasneje je bil na prvih demokratičnih volitvah po diktaturi izvoljen za poslanca.

Leta 1992 je postal generalni sekretar socialistične stranke, ki jo je na volitvah 1994 popeljal do zmage in leto kasneje postal portugalski premier. Brez težav je osvojil tudi drugi premierski mandat, ki ga je zasedal do aprila 2002. Leta 2005 ga je generalni sekretar ZN Kofi Annan izbral za Visokega komisarja ZN za begunce, kjer je ostal dva mandata.

STA


Najbolj brano