Gauck ob obletnici bombardiranja Dresdna posvaril pred relativiziranjem krivde

V Dresdnu se danes spominjajo zavezniškega bombardiranja pred 70 leti. Nemški predsednik Joachim Gauck je v govoru na spominski slovesnosti posvaril pred relativiziranjem krivde.

Nemški predsednik Joachim Gauck Foto: Wikipedia
Nemški predsednik Joachim Gauck Foto: Wikipedia

DRESDEN > “Vemo, kdo je začel morilsko vojno, zato ne želimo in ne bomo pozabili žrtev nemške vojne, ko se danes spominjamo nemških žrtev,” je dejal nemški predsednik Joachim Gauck.

13. februarja 1945 in še dva dneva zatem so britanska in ameriška vojaška letala bombardirala Dresden in ga skorajda v celoti porušila. Umrlo je do 25.000 ljudi.

“Spominjamo se vseh, ki so v tistem času izgubili življenje. Ne samo v Dresdnu, pač pa tudi v drugih krajih, a nikjer drugje trpljenje ni bilo tako zelo politično instrumentalizirano kot prav v Dresdnu. Poneverjanje zgodovine se je začelo v času nacistov, se nadaljevalo v času nekdanje Nemške demokratične republike in še danes to počno nekateri nepoboljšljivi ljudje,” je še nadaljeval Gauck na spominski slovesnosti v dresdenski cerkvi Naše gospe.

Ostro je kritiziral neonaciste, ki število žrtev zavezniškega obstreljevanja mesta še vedno umetno napihujejo in tako poskušajo relativizirati nemško krivdo v drugi svetovni vojni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Človeško verigo, ki jo v mestu pripravljajo zvečer, je nemški predsednik označil kot dejanje proti negativnemu nacionalizmu in njegovim zlorabam. Verigo kot simbol miru, sprave in strpnosti v mestu sicer pripravijo vsako leto. Letos se ji bo poleg več tisoč meščanov pridružil tudi Gauck.

V Dresdnu so sicer danes pripravili tudi spominski pohod, s katerim so opozorili na zločine nacionalsocialistov v tem mestu. Udeležilo se ga je kakih 2000 ljudi.

STA


Najbolj brano