Frontex širi operacijo za reševanje migrantov na morju

Agencija EU za zunanje meje Frontex širi svojo misijo Triton, namenjeno iskanju in reševanju migrantov v Sredozemskem morju. Povečali bodo območje delovanje ter okrepili ekipe strokovnjakov, število ladij in letal, je v torek zvečer sporočil vodja Frontexa Fabrice Leggeri.

Agencija EU za zunanje meje Frontex širi svojo misijo Triton, 
namenjeno iskanju in reševanju migrantov v Sredozemskem 
morju. Foto: Posadka Splošne Plovbe
Agencija EU za zunanje meje Frontex širi svojo misijo Triton, namenjeno iskanju in reševanju migrantov v Sredozemskem morju. Foto: Posadka Splošne Plovbe

VARŠAVA > V posredovanju Frontexa bodo na vrhuncu poletne sezone sodelovala tri letala, 18 patruljnih plovil in dva helikopterja. S tem želijo italijanskim oblastem pomagati pri nadzoru meja in reševanju človeških življenj, je zapisal Fabrice Leggeri.

Ukrep predstavlja podvojitev, v nekaterih primerih pa celo potrojitev denarja, ki je bil na voljo doslej, piše francoska tiskovna agencija AFP. Razširitev operacije sledi mesec dni po dogovoru voditeljev EU, da mesečno financiranje Tritona povečajo s treh milijonov evrov na devet milijonov evrov.

V operaciji Triton z ekipami in tehnično opremo sodeluje 26 držav članic EU, tudi Slovenija, izhaja iz sporočila Frontexa na njegovi spletni strani.

Letos je na nevarni poti v Evropo prek Sredozemskega morja po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) umrlo že približno 1770 migrantov.

Zunanji in obrambni ministri EU so se minuli teden dogovorili za vzpostavitev vojaške pomorske operacije za uničenje poslovnega modela tihotapcev z ljudmi v Sredozemlju. EU je že tudi razkrila načrte za porazdelitev bremena beguncev med vse članice unije. Evropska komisija bo prav danes predstavila podrobnosti predloga.

STA


Najbolj brano