Frontex na grške otoke že pošilja policiste

Agencija EU za varovanje zunanjih meja Frontex je danes sporočila, da je začela v ponedeljek na grških otokih v Egejskem morju nameščati 293 policistov in 15 plovil, ki bodo Grčiji pomagali pri soočanju z rekordnim migrantskim valom. Sčasoma naj bi število Frontexovih policistov preseglo 400, sledila bodo tudi še dodatna plovila in vozila.

Lesbos Foto: Ana Cukijati
Lesbos Foto: Ana Cukijati

VARŠAVA > Frontex je s ponedeljkom uradno razširil svoje aktivnosti v Grčiji. Začela se je nova operacija Pozejdon hitro posredovanje, ki je nadomestila dosedanjo operacijo Pozejdon morje. Novi Pozejdon bo imel več pripadnikov in tehnične opreme ter bo bolj osredotočen na varnostno preverjanje.

Kot so pred časom pojasnili na sedežu agencije v Varšavi, bo delovno območje novega Pozejdona ostalo enako, se bo pa povečal poudarek na varnostnih preverjanjih migrantov, ki prihajajo na grške otoke. Med pripadniki operacije EU bodo tako tudi strokovnjaki za varnostno preverjanje, odkrivanje tihotapcev ljudi in ponarejenih dokumentov ter odvzem prstnih odtisov.

Grčija, kamor je letos prispelo več kot 800.000 migrantov, je nedavno - po dolgotrajnih prerekanjih in na koncu celo grožnjah z začasno izločitvijo iz schengna - le zaprosila za uporabo enot za hitro posredovanje v okviru Frontexa, imenovanih Rabit.

STA


Najbolj brano