Frontex letos zabeležil 800.000 nezakonitih vstopov v EU

Evropska agencija Frontex je letos zabeležila 800.000 “nezakonitih vstopov” v Evropsko unijo, je v danes objavljenem pogovoru za nemški časnik Bild dejal vodja agencije Fabrice Leggeri. Posvaril je, da naval migrantov še ni dosegel vrhunca in pozval države, naj tiste, ki niso upravičeni do azila, po potrebi pred deportacijo tudi priprejo.

Glede na najnovejše podatke UNHCR je letos prek Sredozemskega morja v Evropo prispelo nekaj več kot 744.000 
ljudi, od teh večina v Grčijo. Foto: Ana Cukijati
Glede na najnovejše podatke UNHCR je letos prek Sredozemskega morja v Evropo prispelo nekaj več kot 744.000 ljudi, od teh večina v Grčijo. Foto: Ana Cukijati

BERLIN > Številka prihodov, ki jo navaja Fabrice Leggeri, presega nedavne ocene Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) in Svetovne organizacije za migracije (IOM), a kot je oktobra pojasnila evropska agencija za zunanje meje, je lahko glede na njihov način štetja določena oseba zabeležena tudi večkrat.

Glede na najnovejše podatke UNHCR je letos prek Sredozemskega morja v Evropo prispelo nekaj več kot 744.000 ljudi, od teh večina v Grčijo.

“Države EU se morajo pripraviti na dejstvo, da imamo v prihodnjih mesecih pred sabo še zelo težko situacijo,” je dejal Leggeri. Ocenil je, da hotspoti - centri za sprejem in registracijo na grških otokih in na Siciliji - ne bodo prispevali k zmanjšanju vala beguncev in migrantov, saj ne dovoljujejo daljšega bivanja.

Obenem se je zavzel za čimprejšnjo vrnitev tistih, ki niso upravičeni do azila, v njihove domovine. Po njegovem prepričanju EU potrebuje posebne “sprejemne strukture”, v katerih bi lahko po potrebi pridržali te migrante.

Države članice je pozval, naj bolj dosledno koristijo svojo pravico, ki jo določa evropska zakonodaja, da za do 18 mesecev pridržijo nezakonitega priseljenca in v tem času organizirajo njegovo vrnitev, njegove navedbe povzema francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano