Frank-Walter Steinmeier postal novi nemški predsednik

Nekdanji vodja nemške diplomacije iz vrst socialdemokratov (SPD) Frank-Walter Steinmeier je bil danes izvoljen za 12. predsednika Zvezne republike Nemčije. 61-letnik je prejel 931 od 1239 veljavnih glasov članov zvezne volilne skupščine.

Frank-Walter Steinmeier Foto: Wikipedia/Marc Müller
Frank-Walter Steinmeier Foto: Wikipedia/Marc Müller

BERLIN > Poleg Frank-Walterja Steinmeierja so se za položaj nemškega predsednika potegovali še nekdanji finančnik Albrecht Glaser, profesor politologije Christoph Butterwegge, oče enega od evropskih poslancev Engelbert Sonneborn in televizijski zvezdnik Alexander Hold.

Nekdanji zunanji minister bo nasledil 77-letnega Joachima Gaucka, ki je junija lani sporočil, da se zaradi starosti ne namerava potegovati za še en petletni mandat.

Vladajoči stranki SPD in CDU/CSU sta po Gauckovi odločitvi novembra lani ob prizadevanjih podkanclerja Sigmarja Gabriela iz SPD uspeli doseči dogovor o skupnem predsedniškem kandidatu, 61-letnem Steinmeierju, čeprav je to, da na predsedniški stolček v gradu Bellevue sede socialdemokrat, redkost.

Doslej sta bila na najvišjem položaju v državi le dva socialdemokrata in po le en mandat - Gustav Heinemman med letoma 1969 in 1974 ter Johannes Rau med letoma 1999 in 2004.

Predsednika v Nemčiji ne volijo neposredno, temveč ga izbere zvezna skupščina, ki se sestane samo ob tej priložnosti, vsakih pet let oziroma v primeru smrti ali odstopa predsednika 30 dni po tem. Kandidat mora za zmago v prvih dveh krogih zbrati absolutno večino glasov delegatov. STA


Najbolj brano