Francozinja toži državo zaradi sinovega odhoda v Sirijo

Francoska mati štirih otrok toži francosko vlado, ker ni preprečila njenemu najstniškemu sinu, da odpotuje v Sirijo, kjer se je pridružil džihadu. Francosko notranje ministrstvo odgovarja, da ni odgovorno za njegov odhod, saj letališki policisti niso imeli zakonske podlage, na podlagi katere bi lahko preprečili njegov odhod.

Francoska mati štirih otrok toži francosko vlado, ker ni 
preprečila njenemu najstniškemu sinu, da odpotuje v Sirijo, 
kjer se je pridružil džihadu.
Francoska mati štirih otrok toži francosko vlado, ker ni preprečila njenemu najstniškemu sinu, da odpotuje v Sirijo, kjer se je pridružil džihadu.  

PARIZ > Po mnenju matere je policija namreč storila hudo napako, ker je mladoletnika brez spremstva in prtljage ter z enosmerno letalsko karto do Turčije spustila na letalo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Mladenič je 27. decembra 2013 pri 16 letih s še tremi prijatelji zapustil Francijo, ne da bi družino pred tem o čemer koli obvestil. Fant je z letalom odletel v Turčijo, ki velja za vstopno točko za Sirijo.

Mati, ki je nedavno z njim govorila po telefonu, pravi, da je sin še vedno tam. Od vlade terja zase in preostale tri otroke odškodnino v višini 110.000 evrov. Dodaja, da jih ne zanima denar, ampak želijo opozoriti na napako: “Odhodi mladoletnikov v džihad se morajo nehati.”

Matere danes ni bilo na sodišču, saj je bila po besedah družinske odvetnice Samie Maktouf šokirana nad novico, da je bil eden od tistih, ki so skupaj z njenim sinom potovali v Sirijo, ubit.

Notranje ministrstvo je v odzivu na kritike mladeničeve družine sporočilo, da za dogodek ni odgovorno, saj fant ni bil vpleten v nobeno preiskavo oziroma ni bilo zakonske podlage, na osnovi katere bi lahko preprečili njegov odhod. Ob tem se strinjajo, da je Turčija lahko vstopna točka za Sirijo, a da je obenem tudi turistična destinacija.

Francoski policisti so lani številnim mladoletnim preprečili odpotovati, a običajno na pobudo njihovih staršev.

Mati je še povedala, da je o sinovi nameri izvedela le nekaj dni pred njegovim izginotjem, in sicer od drugih mladeničev. Da je fant pogrešan, je policiji sporočila 24 ur kasneje, navaja AFP.

STA


Najbolj brano