Francozinja Audrey Azoulay izvoljena za generalno direktorico Unesca

Izvršilni odbor Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je danes za novo generalno direktorico organizacije izvolil bivšo francosko ministrico za kulturo Audrey Azoulay. V šestem krogu glasovanja je dobila dva glasova več od katarskega kandidata Hamada bin Abdulaziza Al Kavarija.

Audrey Azoulay Foto: Wikipedia/Actualitté
Audrey Azoulay Foto: Wikipedia/Actualitté

LJUBLJANA > Bivša francoska ministrica Audrey Azoulay je bila na čelo Unesca izvoljena s 30 glasovi, njen protikandidat, bivši katarski minister za kulturo, pa je prejel 28 glasov, potem ko ni uspel pridobiti podpore zalivskih držav, ki pod vodstvom Savdske Arabije izvajajo blokado Katarja.

Imenovanje morajo 10. novembra potrditi še na generalni konferenci vseh 195 Unescovih držav članic.

Na položaju bo nasledila Bolgarko Irino Bokovo, ki je svoj mandat začela 15. novembra 2009 in letos končuje drugi mandat. Bila je prva ženska, imenovana na to mesto, hkrati pa prva generalna direktorica iz jugovzhodne Evrope. V svojem mandatu se je med drugim zavzemala za enakopravnost med spoloma, spodbujanje izobraževanja, zaščito intelektualnih dobrin in boj proti terorizmu.

Izvršilni odbor Unesca je glasovanje začel 9. oktobra, ko je svoje kandidate predlagalo sedem držav - Francija, Kitajska, Vietnam, Azerbajdžan, Egipt, Katar in Libanon. Novo generalno direktorico so izvolili v šestem krogu glasovanja, dan po tem, ko so ZDA in nato še Izrael napovedali izstop iz organizacije zaradi njene usmerjenosti proti Izraelu.

Francija je na to odgovorila z besedami, da je Audrey Azoulay kandidatka, ki bo lahko presegla politične delitve za uresničevanje misije Unesca.

Unesco je edina globalna medvladna organizacija na področjih izobraževanja, kulture, znanosti, komunikacij in informacij. Najbolj znana je po seznamih svetovne dediščine.

STA


Najbolj brano