Francozi nasprotujejo uradnemu nazivu prve dame za Brigitte Macron

Francoski predsednik Emmanuel Macron si bo verjetno premislil glede oblikovanja uradnega naziva prve dame za svojo soprogo Brigitte, ki bi ji zagotovila dodaten denar. O tem je sicer govoril že pred volitvami, a ta teden se je proti temu izreklo več sto tisoč podpisnikov peticije, na ta račun pa ga kritizirajo tudi levi nasprotniki.

Brigitte Macron Foto: Wikipedia
Brigitte Macron Foto: Wikipedia

PARIZ > Emmanuel Macron je že marca med kampanjo obljubil, da bo ustvaril “pravi položaj” za svojo soprogo Brigitte, piše francoska tiskovna agencija AFP.

“Ona bo lahko rekla, kaj si želi biti,” je med drugim dejal aprila za francosko televizijo TF1. “Hočem iti ven iz francoske hipokrizije (...) Ko oseba živi s tabo, mora imeti vlogo in biti prepoznana v tej vlogi,” povzema Macrona britanski BBC.

Francoski predsednik je tedaj še vztrajal, da Brigitte ne bodo plačevali davkoplačevalci. “Da jo plača republika, ne. Da ima vlogo, pravi položaj, prave zmogljivosti, da deluje, da,” je Macron dejal marca.

Sedaj pa se mora Macron otepati ravno očitkov hipokrizije in nepotizma, proti kateremu se je večkrat izrekel. Ravno v času kampanje je med drugim prišla na dan afera o zaposlitvi soproge predsedniškega kandidata Francoisa Fillona Penelope, ki so ji očitali, da je bila plačana več sto tisoč evrov za zelo malo dela.

Novi zakon o etiki

Francoski parlament se sicer pripravlja na glasovanje o novem zakonu o etiki, ki bi poslancem prepovedalo zaposlovanje družinskih članov. “Ampak vidim, da lahko včasih nekdo ustvari službo za svojega partnerja,” je konec julija kritično dejal opozicijski poslanec Ugo Bernalicis v luči razprav o uradnem nazivu prve dame.

Francoski politik in Fillonov zaveznik Thierry Mariani pa je julija med drugim tvitnil “delajte kot govorim, ne kot delam”, ko se je izvedelo, da namerava Macron svoji soprogi podati uraden naziv in proračun.

Na spletu pa se je pojavila peticija proti uradnemu nazivu prve dame, ki jo je podpisalo že več kot 300.000 ljudi. Tudi v javnomnenjski anketi so se Francozi večinsko izrekli proti Macronovem načrtu, piše AFP.

Francoski predsednik bo njen naziv sicer pojasnil kasneje ta mesec ali v začetku septembra, je za AFP dejal eden iz spremstva prve dame, ki je dodal, da za oblikovanje uradnega položaja prve dame ne bo treba spremeniti ustave.

“Brigitte Macron igra vlogo, ima odgovornosti. Želimo si transparentnost in okvir sredstev, ki ji bodo na voljo,” je tvitnil tiskovni predstavnik vlade Christophe Castaner.

Poslanka Aurore Berge pa je za radio Europe 1 pojasnila, da želijo Francozom razkriti, koliko stane takšen položaj.

Prva dama ni uradnega službenega naziva

Zgodovinsko je prva dama francoskega predsednika vedno igrala pomembno javno vlogo, sprejemala voditelje držav in druge veljake. Na voljo ji je sicer manjša ekipa varnostnikov in pomočnikov, ki so plačani iz predsedniških sredstev, vendar pa nima uradnega službenega naziva, kot na primer v Veliki Britaniji in Nemčiji.

Za ekipo nekdanje prve dame nekdanjega predsednika Francoisa Hollanda Valerie Trierweiler so leta 2013 izplačali 400.000 evrov.

Macron se trenutno bori s padajočo podporo v javnomnenjskih anketah, trenutna dilema o uradnem nazivu prve dame pa mu ne pomaga. V nedavni anketi je imelo pozitivno mnenje o predsedniku le 36 odstotkov vprašanih, še piše AFP.

STA


Najbolj brano