Francozi identificirali enega od napadalcev na Pariz

Francoska policija je identificirala enega od sedmih teroristov, ki so v petek v Parizu pobili 129 ljudi. Gre za 29-letnika, rojenega v pariškem predmestju, ki je bil v preteklosti večkrat obsojen, a zaradi manjših kršitev zakona, v zadnjih letih pa se je radikaliziral. Vsaj eden od napadalcev naj bi oktobra potoval z begunci preko Balkana.

Pariz Foto: Peter Maraž
Pariz Foto: Peter Maraž

PARIZ > Policija je Ismaela Omarja Mostefaija identificirala na podlagi prstnih odtisov. Po napadu v koncertni dvorani Bataclan so namreč tam našli njegov prst, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Identificirani doslej ni bil vpleten v nobeno teroristično zaroto

Mostefai, rojen novembra 1985 v revnem pariškem predmestju Courcouronnes, je bil policiji znan, a večinoma zaradi manjših kršitev zakona, zaradi katerih je bil v letih 2004-2010 večkrat obsojen, a nikoli na zaporno kazen.

Leta 2010 so ga po besedah pariškega tožilca Francoisa Molinsa opredelili kot prioritetno tarčo zaradi radikalizacije, vendar pa do petka ni bil vpleten v nobeno teroristično zaroto. Oblasti po navedbah policijskih virov zdaj preverjajo, ali je lani odpotoval v Sirijo.

Po besedah lokalnega poslanca in namestnika župana Jean-Pierra Gorgesa je vsaj do leta 2012 živel v Chartersu jugozahodno od Pariza in naj bi redno obiskoval mošejo v bližnjem kraju Luce.

Francoska policija je ponoči že aretirala Mostefaijevega očeta in 34-letnega brata ter preiskala njuna domova. Napadalčev brat je za AFP izjavil, da je celotna zadeva “norost” in “blaznost”.

Policiji naj bi se brat predal sam, potem ko je izvedel, kdo je identificirani napadalec. Z bratom v zadnjih letih nista imela stikov in ni se mu niti sanjalo, da bi bil radikaliziran. Zadnje, kar je vedel, je, da je skupaj s svojo družino in svojo “malo deklico” odpotoval v Alžirijo.

V družini Mostefai so bili sicer štirje bratje in dve sestri.

Eden od napadalcev naj bi v Grčijo prišel kot begunec

Pri truplu enega od napadalcev pri stadionu Stade de France je policija medtem našla sirski potni list osebe, rojene leta 1990. Grška policija je v soboto potrdila, da je lastnik potnega lista 3. oktobra iz Turčije v Grčijo prišel kot begunec. Registrirali so ga na otoku Leros. Kasneje so grške oblasti sporočile, da so kot begunca registrirali še eno osebo, ki jo v povezavi z napadom iščejo francoske oblasti.

Srbski časnik Blic je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa objavil fotokopijo sirskega potnega lista Ahmeda Almohameda, starega 25 let, ki so ga 3. oktobra v valu beguncev iz Turčije registrirali Grki. Makedonsko mejo je prestopil 7. oktobra, potem pa šel naprej preko Srbije na Hrvaško. Hrvaški Večernji list je poročal, da je iz Srbije na Hrvaško vstopil 8. oktobra.

Blic v spletni izdaji poroča, da je terorist šel iz Hrvaške naprej v Avstrijo, ni pa še jasno, kako je domnevni udeleženec napadov v Parizu prišel iz Hrvaške v Avstrijo - ali morda preko Slovenije.

Policijske racije v Belgiji

Policijske racije so v soboto zvečer potekale tudi v Belgiji, v revnem predmestju Bruslja Molenbeek. Tiskovna predstavnica belgijskega ministrstva za pravosodje Sieghild Lacoere je povedala, da so bile racije posledica odkritja avtomobila, najetega v Bruslju, ki so ga našli blizu enega od prizorišč napadov.

Moškega, ki je najel sivi volkswagnov polo, ki so ga po napadih našli v bližini Bataclana, so ujeli na meji z Belgijo v drugem vozilu. Šlo naj bi za francoskega državljana, živečega v Belgiji, ki je imel v vozilu še dva sopotnika.

Pojavljajo pa se tudi ugibanja o morebitni povezavi moškega, ki so ga 5. novembra aretirali na Bavarskem s precej orožja in razstreliva, z napadi v Franciji. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je povezavo v soboto že zavrnil.

Šlo naj bi za 51-letnega črnogorskega državljana pravoslavne vere. V Nemčijo naj bi pripotoval preko Hrvaške, Slovenije in Avstrije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Zdaj je v priporu na Bavarskem.

Med ubitimi tudi tuji državljani

Tiskovna agencija AFP je ponoči navedla natančnejše število tujih državljanov, ki so bili med 129 ubitimi v usklajenih terorističnih napadih v Parizu. Med mrtvimi so najmanj trije Belgijci, po dva Alžirca, Čilenca, Portugalca, Romuna, Mehičana in Tunizijca ter po en državljan Velike Britanije, Maroka, Španije, Švedske in ZDA.

Mrtvih je 129, ranjenih pa 352 ljudi, od tega 99 kritično, zato bo število mrtvih verjetno še naraslo.

STA


Najbolj brano