Francosko sodišče prepovedalo predvajanje von Trierjevega Antikrista

Francosko sodišče je danes zaradi "ekstremnega nasilja" in "nesimulirane spolnosti" prepovedalo nadaljnje predvajanje filma Antikrist Larsa von Trierja. To se je zgodilo skoraj sedem let po tem, ko je prejel nagrado na filmskem festivalu v Cannesu. Sodišče je s tem pritrdilo pritožbi katoliške skupine Promouvoir.

Danski režiser von Trier, ki slovi po provokacijah, je že ob 
prvem predvajanju Antikrista priznal, da ni primeren za tiste s 
slabim srcem.
Danski režiser von Trier, ki slovi po provokacijah, je že ob prvem predvajanju Antikrista priznal, da ni primeren za tiste s slabim srcem. 

PARIZ > Po prepričanju omenjene skupine bi morali film prepovedati mlajšim od 18 let. Trenutno ima oznako o primernosti za gledalce nad 16 let. Sodišče je razsodilo, da film iz leta 2009, v katerem sta zaigrala Willem Dafoe in Charlotte Gainsbourg, vsebuje prizore, ki jih je treba prepovedati vsem mladoletnikom. Ministrstvo za kulturo je "storilo napako" pri klasifikaciji filma, je presodilo sodišče. Trenutno oznako o primernosti bodo odstranili, dokler ne dobi nove, pa ne more biti predvajan niti v kinematografih niti na televiziji ali pri francoskih internetnih ponudnikih. Tudi videoteke ga ne smejo prodajati ali izposojati.

To je že tretji primer, ko je skupina Promouvoir, ki zagovarja tradicionalne vrednote, uspela prepričati francoske sodnike, da so film umaknili iz kinodvoran in trgovin z DVD nosilci. To ji je uspelo že pri dveh drugih filmih z nazornim prikazovanjem spolnosti: film LjubezenGasparja Noeja je sodišče prepovedalo julija lani, film Adelino življenje, ki ga je režiral Abdellatif Kechiche in je leta 2013 dobil zlato palmo v Cannesu, pa so umaknili decembra lani zaradi lezbičnih prizorov.

Ljubezen je medtem dobila novo oznako o primernosti predvajanja za gledalce nad 18. letom starosti, medtem ko usoda močno hvaljene lezbične ljubezenske zgodbe še ni določena.

Skupina Promouvoir, ki jo vodi nekdanji skrajno desničarski aktivist Andre Bonnet, je pred tem poskušala tožiti tudi enega najbolj priznanih francoskih avtorjev Michela Houellebecqa, ker je trdila, da bi njegov roman Platforma o spolnem turizmu na Tajskem lahko "pokvaril mladino". Ob današnji prepovedi Trierjevega filma pa grozi še, da bo to skušala doseči tudi za novi film Quentina TarantinaOsovraženih osem ter za francoski najstniški film Bang Gang režiserke Eve Husson.

Danski režiser von Trier, ki slovi po provokacijah, je že ob prvem predvajanju Antikrista priznal, da ni primeren za tiste s slabim srcem. Govori o paru, ki se po smrti otroka umakne v gozdno kočo, da bi si zacelil rane in rešil zakon, a stvari se le še poslabšajo. Čeprav je bila Gainsbourgova v Cannesu nagrajena za najboljšo žensko vlogo, je film razdelil kritike. Ti so sicer pohvalili umetniško izvedbo filma, niso pa bili enotni glede vsebine.

STA


Najbolj brano