Francoski parlament potrdil zakon proti odhodom mladoletnikov v džihad

Francoski poslanci so potrdili osnutek zakona, ki določa, da morajo imeti mladoletniki pri odhodu iz države dovoljenje svojih staršev oziroma zakonitih zastopnikov. Z novo zakonodajo želi Francija preprečiti odhode mladih v vrste džihadističnih borcev v Iraku ali Siriji.

Francoski poslanci so potrdili osnutek zakona, ki določa, da 
morajo imeti mladoletniki pri odhodu iz države dovoljenje 
svojih staršev oziroma zakonitih zastopnikov. Foto: Wikipedia
Francoski poslanci so potrdili osnutek zakona, ki določa, da morajo imeti mladoletniki pri odhodu iz države dovoljenje svojih staršev oziroma zakonitih zastopnikov. Foto: Wikipedia

PARIZ > Zdaj potrebujejo mladostniki v Franciji za potovanje le osebno izkaznico ali potni list, zaradi česar brez težav odletijo v Turčijo in od tam naprej v Sirijo, kjer se lahko pridružijo skrajni skupini Islamska država (IS), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osnutek navaja, da je zakon iz leta 2013, ob soočanju z “velikim številom francoskih mladoletnikov, ki so odšli na bojišča v Irak in Sirijo”, neustrezen.

Trenutno lahko starši zahtevajo ustavitev postopka odhoda otroka iz države, a jim to nič ne koristi, če otrok ni bil vpleten v nobeno preiskavo, saj oblasti otroka brez zakonske podlage ne morejo zadržati in mu preprečiti odhoda.

Junija je Francozinja skušala tožiti državo, ker ta ni preprečila njenemu mladoletnemu sinu odhoda v Sirijo, a je tožbo izgubila. Po mnenju matere je policija namreč storila hudo napako, ker je mladoletnika brez spremstva in prtljage ter z enosmerno letalsko karto do Turčije spustila na letalo.

Francosko notranje ministrstvo je takrat odgovorilo, da ni odgovorno za njegov odhod, saj letališki policisti niso imeli zakonske podlage za njegovo ustavitev.

Poslanec Meyer Habib je po poročanju AFP dejal, da je džihadizem postal “neke vrste modna muha za brezciljno mladino”.

Poslanci so prav tako sprejeli ukrep, s katerim lahko tožilci - po obvestilu policije, socialnih služb ali izobraževalnih organov - za posameznika izdajo prepoved odhoda iz države.

Glede na dosedanje podatke francoske vlade je v džihadistične mreže vključenih več kot 1800 francoskih državljanov oziroma prebivalcev Francije. Okoli 500 jih je po oceni oblasti v Siriji ali Iraku, med katerimi jih je 133 umrlo.

Francija je aprila lani vzpostavila tako imenovano vročo linijo, kamor lahko družine prijavijo člane, ki so se radikalizirali. Doslej so zabeležili več kot 3000 prijav, 23 odstotkov primerov pa predstavljajo mladoletniki, večinoma dekleta.

STA


Najbolj brano