Francoski kmetje protestno zaprli ceste iz Španije in Nemčije

Francoski kmetje so v nedeljo zaprli ceste iz Španije in Nemčije, s čimer želijo preprečiti vstop kmetijskih proizvodov iz tujine v državo. Gre za najnovejši protest proti padcem cen hrane, ki so jih pripeljale na rob bankrota, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

STRASBOURG > Kmetje so v severovzhodni regiji Alzacija s traktorji zaprli šest cest iz Nemčije, s čimer želijo preprečiti dostop v državo tovornjakom s kmetijskimi izdelki iz Nemčije. Blokada naj bi trajala najmanj do danes popoldne.

“Avtomobile in ves ostali promet v Francijo pustimo mimo,” je pojasnil predsednik lokalne veje močnega sindikata FDSEA Franck Sander. Kot je dodal, v cestnih blokadah sodeluje več kot tisoč kmetov.

Več deset tovornjakov je bilo prisiljenih na meji obrniti, odkar je blokada ob 22. uri v nedeljo začela delovati.

Na drugi strani je okoli 100 kmetov napadlo tovornjake na poti iz Španije v jugozahodni regiji Haute-Garonne. Grozili so jim, da bodo zaplenili meso in sadje, namenjeno na francoski trg.

S kakimi 10 traktorji so tudi zaprli avtocesto nedaleč od španske meje, kar je povzročilo večkilometrske zastoje, je povedal generalni sekretar sindikata mladih kmetov regije Haute-Garonne Guillaume Darrouy.

Do nove akcije prihaja teden zatem, ko so kmetje zaprli mestne ulice, ceste in dostop do turističnih znamenitosti po vsej državi. Tudi takrat so opozarjali na padce cen hrane, za katere krivijo tujo konkurenco, trgovine in distributerje.

Vlada, ki se boji močnega kmetijskega lobija, je v sredo napovedala nujno pomoč v višini 600 milijonov evrov v obliki davčnih olajšav in garancij za posojila. A ta napoved ni pomirila kmetov. “Med ukrepi, ki jih je napovedala vlada, se noben ne dotika vprašanja izkrivljene konkurence,” je poudaril Sander.

Strokovnjaki med razlogi za padce cen kmetijskih izdelkov navajajo spremenjene prehranske navade, skromnejše povpraševanje iz Kitajske in ruski embargo na uvoz evropskih proizvodov zaradi Ukrajine. Pariz ocenjuje, da je na robu bankrota okoli 10 odstotkov kmetij v Franciji. Njihov skupni dolg znaša milijardo evrov.

STA


Najbolj brano