Francoske oblasti ne izključujejo možnosti terorističnega napada s kemičnim orožjem

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je danes dejal, da je po atentatih v Parizu napad s kemičnim ali biološkim orožjem "eno od možnih tveganj", s katerim se sooča Francija, a da so oblasti sprejele vse možne varnostne ukrepe, da bi se takemu scenariju izognili.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

PARIZ > Po besedah Le Driana francoske oblasti po krvavih napadih v Parizu pred tednom dni ničesar ne izključujejo, vendarle pa bi bila uporaba kemičnega orožja po njegovem mnenju "zelo zapletena".

"Sprejeli smo vse varnostne ukrepe, da bi se izognili takemu tveganju," je za radio Europe 1 dejal Le Drian. Da obstaja tveganje zaradi napada s kemičnim ali biološkim orožjem, je v četrtek sicer omenil že francoski premier Manuel Valls.

Francoska vlada je v soboto izdala dovoljenje vojaškim lekarnam, da pred začetkom konference ZN o podnebnih spremembah, ki se bo 30. novembra začela v Parizu, za primer napada s kemičnim orožjem službam civilne zaščite v Franciji razdelijo protistrup.

V zvezi z zračnimi napadi na cilje Islamske države (IS) v Siriji pa je obrambni minister dejal, da bodo francoska bojna letala od ponedeljka te izvajala tudi z letalonosilke Charles de Gaulle, ki se nahaja v vzhodnem Sredozemlju.

Ruske oblasti so v soboto sporočile, da so v okviru posebne operacije na Severnem Kavkazu ubile enajst borcev, povezanih s skrajno skupino Islamska država (IS). Vsi naj bi pripadali oboroženi skupini, katere člani so zaprisegli zvestobo IS, so zapisali v sporočilu. "Po prvih informacijah je bilo nevtraliziranih enajst banditov," je S sporočil nacionalni protiteroristični odbor. Džihadistični borci so začeli na policijske sile streljati in metati granate, potem ko so jih varnostne sile obkolile na gozdnatem območju pri kraju Nalčik v ruski republiki Kabardino-Balkarija, so pojasnili. Varnostna operacija se je po navedbah ruskih oblasti medtem že končala. Islamisti na Severnem Kavkazu vse pogosteje razglašajo zvestobo IS, ki je junija sporočila, da na tem območju vzpostavlja svojo vejo.

Francija je dan po napadih v Parizu, v katerih je bilo 13. novembra ubitih 130 ljudi, več kot 350 pa ranjenih, okrepila zračne napade na Rako, ki velja za trdnjavo IS v Siriji, po tistem ko je ta skrajna skupina prevzela odgovornost za smrtonosne napade.

STA


Najbolj brano