Francoske oblasti identificirale še dva domnevna napadalca v Parizu

Francoske oblasti so identificirale še dva domnevna napadalca, ki naj bi sodelovala v petkovih terorističnih napadih v Parizu, je danes sporočil francoski državni tožilec. Pojasnil je, da se je eden od njiju razstrelil ob stadionu Stade de France, drugi pa je napadalec iz koncertne dvorane Bataclan, poročajo tuje tiskovne agencije.

V petkovih terorističnih napadih v Parizu je umrlo 129 ljudi, 
več kot 300 je bilo ranjenih. Foto: Reuters
V petkovih terorističnih napadih v Parizu je umrlo 129 ljudi, več kot 300 je bilo ranjenih. Foto: Reuters

PARIZ > Domnevni napadalec iz Bataclana, 28-letni Samy Amimour, rojen v Parizu, je bil že tarča preiskave zaradi terorističnih dejanj, zanj je bil izdan tudi mednarodni zaporni nalog.

Francosko tožilstvo je pojasnilo, da je protiterorističnim oblastem poznan od oktobra 2012, ko je bil proti njemu sprožen postopek zaradi zločinskega terorističnega združevanja - nameraval naj bi se napotiti v Jemen.

Po navedbah njegove družine je bil leta 2013 v Siriji. Tri člane njegove družine so danes priprli.

Pri drugem identificiranem napadalcu gre za samomorilca, ki se razstrelil ob Stade de France. Glede na sirski potni list, ki so ga našli ob njem, gre za Ahmeda Almuhameda, čeprav po navedbah oblasti pristnost dokumenta še ni potrjena.

Je pa tožilstvo sporočilo, da obstaja ujemanje med prstnimi odtisi napadalca in tistimi, ki so jih oktobra dobili med nadzorom oziroma registracijo v Grčiji, poroča časnik Le Figaro.

Skupno so doslej identificirali pet od sedmih napadalcev, ki so v petek v nizu napadov v Parizu ubili najmanj 129 ljudi.

Trije, ki so jih prve identificirali, so Francozi. 29-letni Ismael Mostefai se je razstrelil v Bataclanu, 20-letni Bilal Hadfi z bivališčem v Belgiji se je razstrelil v bližini Stade de France, 31-letni Brahim Abdeslam, prav tako z bivališčem v Belgiji, pa je svoj plašč z eksplozivom sprožil na ulici Voltaire.

Belgijski mediji danes pišejo, da naj bi za organizacijo napadov stal belgijski islamski skrajnež Abdelhamid Abaaoud, ki je bil odgovoren že za spodletel poskus umora policistov v Belgiji januarja.

Gre za 28-letnega belgijskega državljana maroškega porekla, ki se je v Siriji boril na strani skrajne skupine Islamska država in je še vedno na begu, poročanje časnika De Standaard povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Dva od napadalcev v Parizu - Hadfi in Abdeslam - sta poznala Abaaouda, ki je živel v bruseljski četrti Molenbeek, ki velja za središče islamskega radikalizma.

STA


Najbolj brano