Francoska vlada namerava še podaljšati izredne razmere

Francoska vlada si želi podaljšati izredne razmere, ki jih je uvedla po krvavih terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, je danes v pogovoru za britanski BBC napovedal francoski premier Manuel Valls. Stanje izrednih razmer nameravajo podaljševati, dokler skrajne Islamske države, ki je izvedla napade, ne bodo premagali.

Francoska vlada si želi podaljšati izredne razmere, ki jih je 
uvedla po krvavih terorističnih napadih v Parizu 13. novembra. Foto: Arhiv Pn
Francoska vlada si želi podaljšati izredne razmere, ki jih je uvedla po krvavih terorističnih napadih v Parizu 13. novembra. Foto: Arhiv Pn

PARIZ > Po besedah Vallsa je Francija v vojni. "Dokler grožnja ostaja, moramo uporabiti vsa potrebna sredstva," je povedal. Kakršnokoli podaljšanje izrednih razmer mora potrditi še francoski parlament.

Že pred tem se je za podaljšanje izrednih razmer zavzel francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian. "Izredne razmere so v teh časih koristne, saj prispevajo k naši varnosti," je povedal za francosko televizijo France24. Tudi francoski predsednik Francois Hollande je že napovedal, da bodo do 26. februarja veljavne izredne razmere "zelo verjetno" podaljšali.

Francoski parlament je sicer že za tri mesece podaljšal izredne razmere, ki jih je vlada razglasila nemudoma po napadih sredi novembra, ki so terjali 130 življenj. Vlada si želi tudi ustavnih sprememb, da bi imela na tem področju več manevrskega prostora.

Organizacije za človekove pravice so že kritizirale prvotno podaljšanje izrednih razmer, s katerimi so varnostnim silam podelili dodatna pooblastila. Med drugim namreč lahko izvajajo tudi preiskave brez sodnih nalogov.

STA


Najbolj brano